Natten till tisdag skedde den fjärde skottlossningen i Köpenhamnsområdet på kort tid. En man i 20-årsåldern avled och en 25-åring vårdas på sjukhus efter att ha blivit träffad i huvudet. Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau/TT

Dödsskjutning i Köpenhamn – serie av skottdåd

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern har dött efter en skottlossning i Herlev nordväst om Köpenhamn under natten. Det är den fjärde skottepisoden den senaste veckan i Köpenhamnsområdet.

Även en 25-årig man blev beskjuten i Herlev, men trots att han träffades av skott i huvudet bedöms han inte vara livshotande skadad. Larmet till polisen om händelsen kom från sjukhuset där 25-åringen sökt vård. I Herlev hittades sedan den ihjälskjutne mannen i ett grönområde.

Kan finnas samband

Polisinspektör Michael Hellensberg säger i ett pressmeddelande att det ”mycket väl” kan finnas ett samband mellan de olika skjutningarna.

I torsdags sköts en man ihjäl i närheten av Nørrebrogade i Köpenhamn. I fredags sköts en 17-årig pojke ihjäl utanför en frisersalong i Rødovre och där skottskadades också en 15-årig pojke och en 28-årig man. I lördags kväll skottskadades en 39-årig man allvarligt i en lokal mellan Nørrebro och Frederiksberg i Köpenhamn.

Fler polisen

Dansk polis har satt in extra resurser efter skottlossningarna. I Köpenhamn koncentreras insatsen till Nørrebro och Frederiksberg, bland annat med mobila polisstationer och poliser som patrullerar både till fots och i fordon.

Även Köpenhamns kommun och ideella organisationer medverkar i den trygghetsskapande insats som nu pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.