Foto: Anders Magnusson

Dödsskjutningen inträffade vid nedlagda polishuset

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man sköts till döds på garageinfarten till det nedlagda polishuset på Eriksfältsgatan på torsdagskvällen.

– Jag tror att det hade en lugnande påverkan att polishuset fanns här, säger Wiwie Borg som hörde de dödande skotten i sin lägenhet.

Många SVT Nyheter Skåne pratar med delar bilden att det var lugnare i området fram till 2015 då polishuset stängdes. Under 2016 och 2017 har 14 personer dödats vid skjutningar i Malmö. Hälften har skett i närområdet kring Lindängen, Hermodsdal och Nydala, som i år kom in på polisens lista över Sveriges mest utsatta områden.

– Ungdomarna som håller på och skjuter har nog mer känslan att ”polisen hinner inte hit”, jämfört med tiden då polisen fanns i området, säger Wiwie Borg.

”Förstår kritiken mot att polishuset lades ned”

Wiwie Borg säger att hon har många grannar som är otrygga och vill flytta. Men själv trivs hon och tänker bo kvar.

– Det är inte så att de här personerna går ut och skjuter första bästa människa. De känner varandra, säger hon.

Chefen för lokalpolisområde Söder, Erik Janåker, förstår kritiken mot att polishuset lades ned. Men polisen jobbar intensivt i stadsdelarna, även om det inte alltid syns när de ”spanar i buskarna”, som han uttrycker det.

Erik Jansåker, chef polisområde syd. Foto: Bernard Mikulic

– Vi har ett pedagogiskt problem att förklara detta, säger han.

– Vid sidan av trygghetsdelen, att vi syns och att folk känner att polisen är här, ska vi också jobba repressivt och faktiskt ta de här personerna. Det gör vi bevisligen också med tanke på alla vapenbeslag och narkotikabeslag vi gör i de här miljöerna, säger Erik Jansåker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.