Det är syrefattigt och livlöst. Varken fisk eller bottendjur kan trivas där, säger dykaren Thomas Blume. Foto: Amelie Vixe Dröscher/Lorry TV2

Bottendöd i Öresund kopplas till danska bajsutsläpp

Publicerad

Syrebrist och djurdöd på havsbottnen i delar av Öresund kan höra ihop med de utsläpp av orenat spillvatten som skett på den danska sidan. Det menar menar forskaren Stig Markager vid Århus universitet.

Även fritidsdykaren Thomas Blume har noterat att områden av havsbotten runt Helsingör är död:

– Det är syrefattigt och livlöst. Varken fisk eller bottendjur kan trivas där, och om en plattfisk simmar in i området och blir kvar där dör den, säger fritidsdykaren Thomas Blume till den danska tv-stationen TV2 Lorry.

Kopplas till spillvatten från Köpenhamn

Stig Markager är professor i marinekologi på Århus universitet. Han menar att den döda havsbotten kan kopplas till spillvatten som släpps ut i Öresund från Köpenhamn:

-  Det ligger nära till hands att anta att den dåliga rensningseffektiviten som man har, speciellt på de stora anläggningarna runtom Köpenhamn, bidrar till det här.

Också hela vägen upp till Helsingör?

– Ja, för näringsämnena flyter nordöver, och uppe vid Helsingör är det mycket strömt vatten, säger Stig Markager till Lorry.

Kände inte till omfattningen

Jonas Gustafsson är marinbiolog på Länsstyrelsen Skåne.

– Jag kände inte till omfattningen av det här på havsbotten i Helsingör. Det är väldigt tråkigt och obehagligt att se.

Samtidigt poängterar Jonas Gustafsson:

– Det är skitbra att det här kommer upp till ytan så att det medvetandegörs. Men det är samtidigt viktigt att poängtera att jordbruket är den största bidragande orsaken till en förhöjning av näringsämnen i havsområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.