Under fredagen meddelar Lunds tingsrätt dom i fallet där Michelle Ekholm dog av en överdos i arresten, efter att ha blivit utskriven från ett behandlingshem. Foto: TT/SVT

Chef på behandlingshem frias efter Michelles död

Uppdaterad
Publicerad

Institutionschefen för ett behandlingshem i Skåne har inte begått tjänstefel när han skrev ut 20-åriga Michelle Ekholm från boendet. Det meddelade Lunds tingsrätt i en dom på fredagen.

Åklagaren åtalade verksamhetschefen för ett behandlingshem för att felaktigt ha avslutat tvångsvården av 20-åriga Michelle Ekholm.

Michelle avled i november 2016, dagen efter att hon blivit utskriven från behandlingshemmet, av metadonförgiftning i polisens arrest.

Först utreddes polisen för tjänstefel men utredningen lades ned och istället blev chefen som fattat beslut om utskrivning från behandlingshemmet åtalad.

”Tjänstefel ska ogillas”

Men nu anser en enig tingsrätt att chefen har haft laglig grund för sitt beslut och att han inte har åsidosatt vad som gällt för hans uppgift.

– Tingsrätten har haft att pröva en länk i en kedja händelser som slutade på ett oerhört tragiskt sätt. Det handlar om en rättslig prövning av vad missbrukslagstiftningen ställer upp för krav jämfört med det som åklagaren påstår är ett brottsligt agerande. Vid den prövningen har tingsrätten kommit fram till att åtalet för tjänstefel ska ogillas, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl.

Verksamhetschefens advokat, Karin Schånberg, är nöjd med domen.

– Det är en mycket välskriven och väl avvägd dom med utvecklade domskäl, säger Karin Schånberg.

Åklagaren är kritisk till domen

Åklagaren Lisa Åberg är missnöjd med domen. Hon har tre veckor på sig att överklaga domen.

– Jag har inte gått genom domen i detalj, men jag kan redan nu säga att jag inte delar flera av de bedömningar som tingsrätten gör, säger Lisa Åberg, som anser att det kan vara bra att få saken prövad i en högre instans eftersom fallet är unikt.

– Det finns skäl att fälla för tjänstefel. Dessutom kan det finnas skäl att få det prövat i högre instans så att det kan finnas en vägledande dom i framtiden.

Rättegången i Lunds tingsrätt inleddes på onsdagen och på fredagen meddelades dom i det uppmärksammade målet.

Lunds tingsrätt. Foto: Linda Fridh/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.