Bland bevisningen fanns bland annat övervakningsfilmer som visade hur männen köpte termosar och termosmuggar. Foto: Polisens förundersökning

Utpekad ledare frias för termosbomber – flera andra döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen i målet mot den så kallade termosligan, som åtalats för tre sprängdåd i Malmö under december 2018. En av personerna, en 28-årig man med kopplingar till Malmös gängkriminella värld, pekas ut som ledande i nätverket. Han frias från anklagelserna om anstiftan och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, men flera andra döms till fängelsestraff för inblandning.

Polisen spanade på nätverket när de hittade en gömma med sprängmedel, kulsprutepistoler och ammunition på vinden i ett bostadshus. Där satte polisen upp en dold kamera för att fånga de misstänkta på bild.

Bland bevisningen i den två månader långa rättegången fanns bland annat filmerna från den kameran, teknisk bevisning som DNA, telefonavlyssning och övervakningsfilmer som visade hur männen köpte termosar och termosmuggar i affärer runt om i Malmö. Enligt åklagaren är det dessa termosar som fyllts med sprängmedel och använts vid dåden.

Skadades svårt när han placerade ut bomb

En av männen döms till fyra år och två månaders fängelse för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och penningtvättsbrott. En annan döms till tre år och tio månader för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Männen hade sprängmedel och har dessutom inhandlat en termos som det placerats sprängmedel i och sedan använts vid en av explosionerna, säger Håkan Olausson, rådman vid Malmö tingsrätt.

Åtalet mot männen gäller tre sprängdåd. I ett av dem skadades den man som åtalas för att ha placerat ut bomben. Han döms till två års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse.

– I hans fall har tingsrätten beaktat att han var 18 år vid gärningen och att han drabbats av allvarliga och bestående kroppsskador, säger Håkan Olausson till SVT Nyheter Skåne.

Frias från anklagelserna om anstiftan

Den så kallade ledaren – som är släkt med en person bosatt i lägenheten som dådet riktades mot, och som varit i konflikt med sin släkting – frias från anstiftan.

– Konflikten skulle kunna vara ett bevis, men det är inte tillräckligt enligt tingsrätten i avsaknad av annan konkret bevisning, säger Håkan Olausson.

Åklagaren har beskrivit målet som ett av de större gällande sprängningar i Sverige.

– Det jag kan konstatera är att tingdrätten gått på försvarets linje, och det är glädjande. Jag delar deras uppfattning om att bevisen inte räcker till, säger Martin Larsson, den utpekade ledarens försvarsadvokat.

SVT Nyheter Skåne har sökt åklagaren för en kommentar.

Sprängdåden som termosligan åtalades för

4 december 2018 exploderar en sprängladdning utanför en butik på Lantmannagatan.

Ingen av de åtalade döms för det sprängdådet.

9 december 2018 hittas en svårt skadad man i ett trapphus på Södra Gulsparvsgatan. Han misstänks ha placerat en termosbomb utanför en lägenhet och själv skadats vid explosionen.

Den skadade mannen döms för allmänfarlig ödeläggelse och två andra män för medhjälp till explosionen.

22 december 2018 larmas om en explosion vid en industrifastighet på Ridspögatan.

En man döms för grov skadegörelse och en man döms för medhjälp till det dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.