Elliot föddes med allvarliga hjärnskador på förlossningen i Kristianstad 2016. Foto: TT/privat

Elliot fick permanenta hjärnskador – barnmorska döms

Uppdaterad
Publicerad

En barnmorska som åtalades för grovt vållande till kroppsskada döms i Kristianstad tingsrätt. Pojken Elliot föddes med permanenta hjärnskador som enligt åklagarens expertvittne uppkommit till följd av barnmorskans agerande.

Barnmorskan som åtalats för vållande till kroppsskada får villkorlig dom med dagsböter om 13300 kronor, det meddelades under tisdagen i Kristianstads tingsrätt.

Tingsrätten bedömer att barnmorskan gjort sig skyldig till en försummelse av allvarligt slag i en situation där det krävdes särskild uppmärksamhet och skicklighet. Elliot fick till följd av barnmorskans agerande allvarliga skador. Därför bedömer tingsrätten att barnmorskan gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada.

Under förlossningen höjde hon dosen på värkstimulerande dropp flera gånger, trots att hon borde ha sänkt den och kallat på läkare. Enligt medicinskt expertvittne ska detta ha lett till ett överstimulerat värkarbete som orsakade syrebrist hos barnet med hjärnskador som följd.

Elliot avled i sömnen strax efter sin ettårsdag. Dödsorsaken är dock inte fastställd.

Erkänner att hon gjort fel

Barnmorskan har tidigare medgett att hon gjorde fel under förlossningen, men hennes advokat Björn Hurtig har velat understryka att det inte är detsamma som att erkänna brott.

Det var vid en förlossning 2016 som en pojke föddes med en permanent hjärnskada på förlossningen i Kristianstad. Händelsen utreddes av Ivo, inspektionen för vård och omsorg, som bedömde att barnmorskan hade begått allvarliga fel under förlossningen.

”Skönt att det är över”

Elliots mamma Johanna Adolfsson har tidigare berättat att det viktigaste för familjen var att det blev en rättegång och att barnmorskan ställdes inför rätta. Nu känner hon en stor lättnad.

-Det är så skönt att det är över. Sedan vet jag att det kan bli ett överklagande så klart, men för nu så är det över. Det är jätteskönt att vi bara kan landa lite och andas ut, säger Johanna Adolfsson.

Elliot blev ett år gammal. Han föddes med allvarliga hjärnskador 2016, men dödsorsaken är inte fastställd. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.