Övervakningsfilmer visar hur mannen klarar att handla och vara ute på stan. Foto: Polisens förundersökning

Ljög om sonens funktionshinder – får fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Det blir fängelse för mamman och hennes två söner som lurat till sig nästan 15 miljoner i assistansstöd genom att låtsas att den ene sonen var funktionshindrad. Mamman och den ene sonen döms till tre års fängelse, den andre sonen till två år.

Familjen ljög om att sonen haft en grav utvecklingsstörning, och fick därmed felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan till ett värde av 8.777.525 kronor.

Sonen, som idag är i 30-årsåldern, uppgavs vara svårt funktionshindrad och krävt mycket vård. Den yngre brodern och mamman har varit hans personliga assistenter hela tiden.

Fått flera anonyma tips

Försäkringskassan har under en längre tid haft misstankar mot familjen i Malmö, och har fått flera anonyma anmälningar om att sonen spelat sjuk. Han och hans mamma greps i september under en resa utomlands.

Då ska sonen klarat av att gå själv och även kommunicerat med sin mamma, enligt den lokala polisen. Kort därpå greps den yngre brodern i Sverige.

Övervakningsfilmer visar hur mannen klarar att handla och vara ute på stan.

Ska betala miljonskadestånd

Nu döms alltså mamma till tre års fängelse för grovt bidragsbrott. Den yngste sonen, som också döms för andra brott, får lika långt straff. För den äldste sonen som spelat funktionshindrad blir påföljden två års fängelse.

Enligt Malmö tingsrätt så finns det ett tydligt samband mellan hans handlande och hans bristande utveckling och omdöme. De tre döms också att betala skadestånd motsvarande den summa de lurat till sig, alltså nästan nio miljoner.

Tingsrätten säger i sin dom att det rör sig om allvarlig brottslighet eftersom den pågått under lång tid och rört stora belopp:

– Den har inneburit ett upprepat missbruk av ett trygghetssystem som är avsett att ge stöd åt några av de mest utsatta i samhället.

Nekar till brott

Både mamman och den yngre sonen har nekat till brott och sagt att de inte lämnat några felaktiga uppgifter till Försäkringskassan. Den äldste sonen har dock i förhör sagt att han visst kan klara sig själv, men att han vid kontakter med myndigheter betett sig på ett annan sätt än annars för att familjen skulle få bidrag.

Familjen kom till Sverige när sonen var 14 år från ett land i Östeuropa. De uppgav när de kom hit att pojken var så gravt funktionshindrad att han inte gått i skola alls i hemlandet. Det stämmer inte, han bedömdes ha en lätt utvecklingsstörning och gick i särskola där – något som Försäkringskassan fick tips om redan 2001.

Vissa delar preskriberade

Under åren har det fortsatt att komma in tips med jämna mellanrum om att familjens uppgifter inte stämt. Trots det dröjde det till 2010 innan Försäkringskassan inledde en undersökning. Något som rådman Fredrik Forssman tycker är märkligt. Han ifrågasätter varför det tagit så lång tid.

Allt som skett före 2006 är preskriberat vid det här laget. Åtalet gäller alltså inte de första åren som familjen haft assistansbidrag. Totalt tror Fredrik Forssman att familjen lurat Försäkringskassan på runt 15 miljoner, pengar som gått till ett Assistansbolag som sedan betalat ut lön.

Åklagaren Lotten Pålsson säger att hon ännu inte hunnit ta ställning till om hon ska överklaga domen eller inte.

– Jag tycker att det är en väl formulerad dom, den går mycket på den riktningen vi haft under utredningen – att de alla gjort det tillsammans och att de har fått ut mycket pengar. Det enda jag kan säga är att jag hade yrkat på längre fängelsestraff, men jag har ännu inte bestämt om jag kommer att överklaga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.