Foto: Johan Nilsson/TT

Dom i målet om mordet på kyrkogården

Uppdaterad
Publicerad

I september förra året hittades en ensamkommande tonåring död på Östra kyrkogården i Malmö. Offret blev mördad av en 20-årig bekant som hämnd efter ett övergrepp, enligt åklagaren. Tre unga män är åtalade i målet och i dag kommer domen.

Åklagarens bevisning består bland annat av vittnesförhör med flera unga män och pojkar – också de ensamkommande flyktingpojkar och -ungdomar –  i offrets och de tre åtalades umgängeskrets.

Den huvudåtalade 20-åringen kan dömas till fjorton års fängelse och utvisning, men nekar till brott. Enligt honom träffade han offret, som var hans kompis, för sista gången vid Triangeln i Malmö på morddagen, lördagen den 17 september. Åklagaren menar däremot att det var han som knivhögg offret till döds på kyrkogården på lördagen. Försvaret menar att åtalet bygger på en sammansvärjning i bekantskapskretsen.

Enligt polisens första uppgifter var mordoffret en 16-årig pojke. Efter obduktion visade det sig att pojken troligtvis var 19 år gammal.

LÄS MER: Åklagare: ”Tror att vi har rätt gärningsman”

”Inga bevis”

– Det finns ingen som helst tekniska bevis som visar på att det är han som gjort det här. De har pratat sig samman mot honom av någon anledning. Som vi ser det finns alternativa gärningsmän, sa 20-åringens försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius till SVT Nyheter Skåne på rättegångens sista dag.

Enligt åtalet har motivet för mordet sitt ursprung i en händelse för flera år sen i Teheran. Den huvudåtalade 20-åringen blev utsatt för ett övergrepp där – och det berättade den mördade pojken offret om för andra. Motivet för mordet var enligt åklagaren hämnd för det.

Målsägande i målet är offrets bror, som även han bor i Sverige. På rättegångens sista dag den 12 juli satt han bredvid sitt målsägandebiträde och blängde på de tre åtalade.

LÄS MER: Tre personer häktade för kyrkogårdsmord

Brände kläder

De två medåtalade – en 18-åring och en annan 20-årig man – har berättat hur de hjälpt den mordåtalade att göra sig av med mordvapnet, bränna hans blodiga kläder och gräva ner registreringsskylten till hans moped kort efter mordet.

Den ene, som förutom skyddande av brottsling också är misstänkt för brott mot griftefriden, har i förhör berättat hur 20-åringen dagen efter mordet beskrev den plats på kyrkogården där offret låg. Den medåtalade mannen gick då dit, letade upp kroppen, vände på den och plockade på sig offrets busskort och telefon, samt filmade offrets döda kropp.

De två riskerar några månaders fängelse vardera, men båda menar att det de gjort inte var för att skydda 20-åringen.

Klockan elva i dag kommer Malmö tingsrätts dom.

LÄS MER: Sista dagen i rättegång om mordet på kyrkogården

DETTA HAR HÄNT

I september hittades en ung person död på Östra Kyrkogården i Malmö. På kroppen hade han flera stickskador.

Efter en lång utredning grips tre män. Två av de är på sannolika skäl misstänkta för skyddande av brottsling, den tredje för mord.

Den unga person som hittats död är till en början inte identifierad. Efter flera dagar framkommer det att det handlar om en 16 år gammal ensamkommande pojke. Efter obduktion visade det sig att pojken troligtvis var 19 år gammal.

De tre misstänkta männen åtalas för mord respektive skyddande av brottsling.

Domen kommer den 28 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.