Kristianstads FF-spelare blir utvisad efter att ha slagit till en Halmiaspelare. Foto: Polisens förundersökning

Dom i matchfixningshärvan

Uppdaterad
Publicerad
I dag klockan 14 faller domen i den unika matchfixningshärvan där sex personer är misstänkta.

Fyra av dem är tidigare spelare och de andra två, en växjöbo och en landskronabo, ska ha mutat och hotat spelare. Anledningen till att domen är unik är på grund av att det är första gången som en spelare i svensk fotboll erkänner att han har medverkat i läggmatcher.

Det var spelare i Kristianstads FF i division 1 som misstänks ha tagit emot mutor i samband med matcher. Spelaren, som inte längre är aktiv vittnade i rättegången. Han berättade hur han tillsammans med en av lagkamraterna träffade växjöbon, som misstänks för givande av muta och utpressning.

– Vi fick veta att vi bara skulle göra en dålig match, berättade han. Och för det skulle vi få en liten hacka.

Efteråt, när Kristianstads FF vunnit matchen, ska han ha blivit kontaktad på nytt.

– Då säger de att vi är skyldiga dem en match.

När spelarna är motsträviga ska de ha understrukit kraven.

– De sa: Vi vet var ni bor och jobbar, hävdade spelaren. Att de ska se till att vi inte kan spela fotboll mer om vi inte går med på detta.

Spelaren hävdar att de övertalades att själva satsa 50.000 kronor var på matchen och att de gick med på att dra på sig röda kort i andra halvlek.

Halmiaspelare blev nedslagen

Storspelarna ska ha vunnit flera hundratusentals kronor på läggmatcherna efter att ha satsat på olika spelsajter. Svenska spel stoppade spelet på flera KFF-matcher eftersom man upptäckte misstänkt spelaktivitet.

En Halmiaspelare har tidigare hörts om en misstänkt utvisning i en match mot Kristianstads FF. Halmiaspelaren blev nedslagen under matchen, men uppfattade att det var något konstigt med situationen. Han trodde att det handlade om matchfixning. Kammaråklagare Johan Lindmark använde sekvenser från matchen som bevis (se inslaget ovan).

Åklagaren yrkar på att samtliga inblandade i matchfixningsskandalen ska dömas till fängelse förutom spelaren som har erkänt. Åklagaren yrkar på samhällstjänst för honom.

– Matchfixning är ett stort problem. Det är ett grundskott mot de idrottsliga värdena, sade kammaråklagare Johan Lindmark i sin slutplädering och hänvisade till Brottsförebyggande rådets rapport.

Advokaterna ogillar åtalet

De misstänktas advokater hänvisade i sina slutpläderingar på brister som finns i bevisningen.

– Bevisningen håller inte och varje tvivel är inte undanröjt. Det räcker inte att bedöma vilken version som är mest sannolik, säger Landskronabons advokat Jonas Carlsson.

Samtidigt menade advokaterna att trovärdigheten är låg i den före detta KFF-spelarens berättelse.

– Det är fler hål i hans version av händelseförloppet än i en schweizerost. Min uppfattning är att hans berättelse är fullständigt värdelös, sade Jonas Carlsson.

Samtliga advokater uppgav i sina slutpläderingar att åtalen ska ogillas och att de misstänkta ska försättas på fri fot.

De två huvudmisstänkta, männen från Växjö och Landskrona, släpptes på fri fot efter rättegången. De har suttit häktade sedan i somras.

Utgången av domen kan sätta praxis för hur man rättsligt hanterar uppgjorda matcher i framtiden.

De åtalade

Visa

Växjöbo. Misstänkt för givande av muta, utpressning, två fall av olaga tvång samt försök till utpressning. Häktad.

Landskronabo. Misstänkt för utpressning, försök till utpressning och två fall av olaga tvång. Häktad.

KFF-spelare. Aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv och avstängd från Svenska fotbollförbundet efter tidigare åtalet i Jönköping, där åtalet ogillades. Misstänkt för grovt givande av muta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet