Lurades av dejtingligan

Uppdaterad
Publicerad

Alla medlemmarna i dejtingligan döms till fängelse och utvisning. Ligan, som består av två män och två kvinnor, letade upp offer på dejtingsajter som de sedan drogade och rånade.

Kvinnorna i ligan döms till sju års fängelse, männen får sex år och sex månaders fängelse.

Med livsfarliga preparat i kaffe och drinkar drogades män som fyra åtalade letade upp på dejtingsajter. När männen somnat rånades de på sina värdesaker.

Andreas Rubin från Sölvesborg är en av de drabbade. Han känner inte längre obehag.

– Nej, inte i dag. Jag har släppt det. Efter att tingsrätten och allt det har varit, så har jag lagt det bakom mig. Nu går jag framåt i stället för att tänka på vad som har hänt, säger Andreas Rubin.

Ligan har begått sju grova rån under 2012 i Skåne, Småland, Halland och Blekinge, enligt åtalet. Men två av rånen avbröts av olika anledningar.

Sydnytt träffade åklagare Mårten Alvinsson strax efter att han fått den 156 sidor långa domen i sin hand.

– Det är kännbara straff, säger han och konstaterar att det är en framgång att att ligans fyra medlemmar fällts solidariskt för att gemensamt ha planerat och genomfört rånen.

– De här brotten hade inte gått att genomföra annars, säger Alvinsson.

Dejtingsligans medlemmar använde läkemedel som kan ge allvarliga biverkningar för att droga männen. ”Att på detta utsätta målsäganena och sedan lämna dem ensamma måste bedömas som i hög grad hänsynslöst”, skriver rätten i domen.

Andreas Rubin från Sölvesborg är nöjd med domen.

– Den känns känns jättebra, det kanske kan innebära att det blir slut på sådant här i framtiden. Bra att de inte blev friade. Jag hade lika gärna kunnat ligga i sängen och varit död, säger han.

Men så blev det inte. I stället vågade Andreas Rubin sig på ett nytt försök – på samma sajt – och då gick det desto bättre.

– Det är äkta kärlek som vi har nu tillsammans. Hon har ett barn som är två och ett halvt år och de tycker om mig och hon kallar mig för pappa – det är jättekul, säger han.

De dömda ska också betala totalt cirka 315.000 kronor vardera till sju av offren. Alla fyra döms även till utvisning med förbud att återvända inom 15 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dejtingligan

Mer i ämnet