Räddningstjänsten fick hjälpa kvinnan upp från tågspåret. Foto: Polisen

Man som knuffade äldre kvinna framför tåget döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Den 33-årige mannen som knuffade den 74-åriga kvinnan framför ett godståg vid Lunds centralstation dömdes idag till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska dessutom betala skadestånd till kvinnan på över 160 000 kronor.

Den 74-åriga kvinnan stod och väntade på ett tåg på Lund centralstation en kväll i december förra året när hon plötsligt knuffades ner framför ett godståg. Flera personer blev vittnen till händelsen och chockades av vad de såg.

Fick livshotande skador

Kvinnan blev påkörd av godståget och fick allvarliga skador i bland annat huvud, ben och armar. Enligt domen var det endast på grund av lyckliga och tillfälliga omständigheter som kvinnan inte avled.

Kort efter händelsen kunde polisen med hjälp av vittnesuppgifter gripa den misstänkte mannen, som är 33 år. Han satt då på en bänk en bit ifrån.

Tingsrätten: Hans agerande var medvetet

Under tisdagen dömdes mannen av Lunds tingsrätt för försök till mord. Han har erkänt att han knuffade ner kvinnan, men menat att han på grund av sitt sinnestillstånd saknat uppsåt till brott. Under rättegången har mannen berättat hur han hörde röster som sade ”angrip eller dö” – och att det var en slump att just den kvinnan blev knuffad.

Men tingsrätten menar att det handlar om en medveten handling.

”Hans agerande var målmedvetet både vad gäller handling och ord” står det i domen.

Bedöms lida av allvarlig psykisk störning

Mannen döms nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Anledningen är att en rättspsykiatrisk undersökning kom fram till att han begick dådet under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Han ska dessutom betala skadestånd till kvinnan på 162 400 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.