Pojken rymde efter att han varit LVU-förhandling. Foto: Johan Dernelius

Förrymd 16-åring dök upp vid rättegång

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke som dömts för ett grovt rån i Malmö, flydde från kriminalvårdare utanför förvaltningsrätten i maj. Sen dess har han hållit sig undan, men på fredagen dök han upp vid hovrätten för att närvara vid sin rättegång.

I maj dömdes en 16-åring pojke till åtta månaders sluten ungdomsvård för ett grovt rån på en 21-årig man i Klagshamn i januari. Mannen knivskars och fick en skallbensfraktur i samband med rånet, och skadades så illa att han var nära att avlida. Pojken dömdes tillsammans med flera jämnåriga.

På fredagen hölls hovrättsförhandlingarna mot 16-åringen i Malmö och då dök han oväntat upp, vilket Kvällsposten var först att rapportera.

– Han kom till mitt kontor en timme innan rättegången så att vi hann gå igenom allt. Det hela var väldigt odramatiskt, säger 16-åringens advokat Mikael Nilsson.

Smet från kriminalvårdare

16-åringen fick hjälp att rymma av ett gäng ungdomar utanför förvaltningsrättens lokaler i maj.

– Han rymde inte för att slippa sitt straff, utan för att han skulle bli placerad på LVU-hem. Han anser inte att det behövs då han menar att han är oskyldig, säger Mikael Nilsson.

Rättegången i hovrätten avslutas den 30 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.