Övervakningsbilder visade hur mordoffrets vänner sprang från platsen när de hör skottlossningen. Foto: Polisens förundersökning

Dömd för mordmedhjälp frias av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten friar en man som av tingsrätten tidigare dömts för medhjälp till ett mord i Rosengård i Malmö i juli 2018. Straffet på tolv och ett halvt års fängelse för den man som åtalats för att ha utfört mordet fastställs däremot.

Offret sköts med pistol flera gånger i huvudet och kroppen av en maskerad gärningsman som kom åkande på moped.

Den 29-årige man som har varit åtalad för medhjälp till mordet hade enligt åklagaren bistått genom att ordna fram mopeden till mördaren. Men detta är inte bevisat, enligt hovrätten över Skåne och Blekinge. Därigenom slipper 29-åringen undan straffet på fyra års fängelse som tingsrätten tidigare dömt honom till.

Flera vittnen har kunnat beskriva gärningsmannen på mopeden, en 22-åring från Gävle.

Polisens efterforskningar visade att Gävlebon befunnit sig i Malmö vid tiden för mordet. Åklagaren beskrev mordet som ”en ren avrättning” och utgick från teorin att mordet utfördes på beställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.