• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Smugglade droger i lök-last Foto: TT

Dömdes för att ha smugglat knark i rödlök – nu frias han

Uppdaterad
Publicerad

Den man som för ett år sedan dömdes till fängelse för att ha smugglat 150 kilo narkotika i en last med rödlök frias nu. Han ska även få ersättning från staten

Förra året dömdes en nederländsk lastbilschaufför till åtta års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling. Detta efter att tullen vid Öresundsbron funnit runt 150 kilo narkotika av olika slag i ett lönnfack. Värdet på narkotikan uppskattades till 13 miljoner kronor.

Lastbilschauffören själv påstod dock att han skulle frakta tio pallar med rödlök till en grönsakshandlare i Göteborg. Rödlök som butiksägaren påstod att den aldrig beställt.

Nu frias mannen i hovrätten, då de anser att det inte går att bevisa att han var medveten om att narkotikan fanns i lasten.

Mannen har suttit häktad i över ett år, och får därför 360 000 kronor i kompensation av staten. Däremot avslår justitiekanslern mannens begäran om att få ersättning för förlorade arbetsinkomster under häktningstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.