Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mordoffrets vänner springer från platsen när de hör skottlossningen. Foto: Polisens förundersökning

Gävlebo döms till 12,5 års fängelse för mord i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige man från Gävle som åtalats för mordet på en 23-årig man på Rosengård förra sommaren har fått sin dom: Fängelse i tolv år och sex månader för mord.
– Vi bedömer det som en ren avrättning, säger Fredrik Landgren, domare i målet.

Den 22-årige Gävlebon dömdes på fredagen av Malmö tingsrätt till 12,5 års fängelse för mordet på en 23-årig man på Rosengård.

Det var den 16 juli 2018 som en 23-årig man sköts ihjäl på Rosengård i Malmö med flera skott mot både kroppen och huvudet. Gävlebon greps i oktober på Kista galleria av insatsstyrkan.

Mannens version är att han var i Malmö för att köpa ett vapen. Det skulle förklara att han befann sig på Rosengård vid tiden för mordet och att hans DNA fanns på mordvapnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gävlebons DNA fanns på mordvapnet. Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren har i sin tur menat att Gävlemannen var i Malmö för att utföra mordet på beställning, troligen som hämnd för ett mord som begicks i november 2016. Hon yrkade på 18 års fängelse.

Rätten gick i stort på åklagarens linje.

− Mordet har föregåtts av noggrann planering och har också utförts på ett sätt som vi bedömer är en ren avrättning, säger Fredrik Landgren, domaren i målet.

”Sista skottet direkt dödande”

Tingsrätten anser också att brottet är extra allvarligt eftersom 23-åringen först skjuts med två skott som fäller honom till marken innan det dödande skottet avlossas.

– Efter det har skytten kört fram sin moped och avslutat på närmare avstånd med två ytterligare skott. Av allt att döma har det sista skottet träffat honom i bakhuvudet och varit direkt dödande, säger Fredrik Landgren.

Tingsrätten tror också att det handlar om ett beställningsmord, precis som åklagaren har påstått.

– Med tanke på att Gävlebon helt saknar koppling till Malmöområdet och också till den mördade personen, så tror vi att han är inhyrd för att göra detta.

Var under 21 år vid mordet

Att mördaren fick 12,5 års fängelse och inte 18 år, beror på hans ålder vid brottet.

”Vid bestämmande av fängelsestraffets längd har tingsrätten beaktat att skytten endast var 20 år gammal när han begick mordet.” skriver tingsrätten i pressmeddelandet.

Ytterligare en man, 29 år, döms till fyra års fängelse för medhjälp till mord, eftersom han försåg Gävlebon med den moped som användes vid mordet.

Båda ska betala skadestånd till offrets familj.

Försvarare: Vi ska överklaga

Gävlemannens advokat Mikael Nilsson skriver i ett SMS till SVT att de ska överklaga domen och att de anser att den är selektivt skriven.

”Det mest flagranta är att min klient inte är placerad på brottsplatsen. [...] Dessutom flyr ju gärningsmannen från Rosengård medan min klients telefon efter mordet rör sig till Rosengård vilket förefaller ologiskt om man skulle vara skyldig att man då återvänder till brottsplatsen”

Domar dödskjutningar i Malmö 2019

Visa

Domen är den femte i år som gäller dödsskjutningar i Malmö.

• I mitten av juli kom domen som friade en man från mordet på en man på Lindängsplan sommaren 2018.

• I slutet av juli fastställde Hovrätten livstidsdomen mot en 24-årig man som sköt ihjäl sin vän och försökte mörda ytterligare en vän i Nydalaparken 2018.

• I augusti skärpte hovrätten domen mot den man som besinningslöst sköt ihjäl en man framför lekande barn på en innegård 2016. Han fick elva års fängelse.

• I november dömdes en man till 18 års fängelse för ett mord på Rosengård våren 2017.

• Fyra dagar innan julafton får alltså Gävlebon sin dom: 12,5 års fängelse för mordet på en ung man på Rosengård sommaren 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldet i Malmö

Mer i ämnet