Foto: Andreas Hillergren/TT

17 års fängelse för brutalt mord på sin hustru

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern dömdes på måndagen till 17 års fängelse för att ha mördat sin hustru i parets hem utanför Ystad i augusti förra året. Mordet beskrivs som mycket brutalt.

Mannen hotade sin hustru och hällde ut bensin i deras gemensamma hem utanför Ystad för att tända på. Till slut dödade han kvinnan med ett skott i nacken från ett hagelgevär. Nu har han dömts i Ystads tingsrätt till 17 års fängelse för mord. Mannen döms även till ett skadestånd på totalt 175 000 kronor.

All teknisk utredning talar starkt för att det var mannen som sköt sin hustru på kort avstånd med det hagelgevär som hittades vid hans sida. Även hans egna uppgifter lämnade till den först anlända personalen talar starkt för samma sak. Till detta kommer de uppgifter han lämnade vid förhöret på sjukhuset dagen efter mordet.

”Inte ett ögonblicks verk”

Händelsen ägde rum på en gård utanför Ystad den 11 augusti förra året. Kvinnan hittades ihjälskjuten i bostaden. Mannen var berusad och skadad och fördes med ambulans till sjukhus för vård. Dagen därpå anhölls han misstänkt för mordet.

I domen står det följande: ”Det får i stället anses försvårande att ta livet av sin fru i hennes bostad och att göra det på ett sätt som liknar en ren avrättning. Gärningen måste anses planerad i den meningen att såväl uthällande av bensin som hämtning och laddning av gevär inte är ett ögonblicks verk utan kräver en inte oväsentlig tid att utföra. Gärningen ska därmed betecknas som mord.”

Varken förnekar eller erkänner

Själv varken förnekar eller erkänner han mordet. Han säger sig inte minnas annat än att paret hade bråkat. Bråket omvittnas också av offrets syster och svåger som den aktuella dagen fick flera telefonsamtal från den upprivna kvinnan som berättade om hoten och hur rädd hon var.

Den rättspsykiatriska undersökningen kom fram till att mannen varken vid mordtillfället eller vid undersökningen anses lida av psykisk sjukdom. Tingsrätten ser ingen anledning att ifrågasätta denna bedömning eller låta den prövas av socialstyrelsen.

Rättegången mot mannen avslutades förra måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.