Mannen knivskars till döds vid ett bråk i centrala Kävlinge. Foto: Mikael Nilsson

22-åring döms till 14 års fängelse för knivmord i Kävlinge

Uppdaterad
Publicerad

I november förra året dog en man i 40-årsåldern efter att han blivit knivskuren i samband med ett bråk i centrala Kävlinge. På måndagen dömdes en 22-årig man till 14 års fängelse för mord samt en 17-åring till ungdomsvård för medhjälp till grov misshandel och medhjälp till vållande till annans död.

Den 40-årige mannen fick ett minst 14 centimeter djupt knivhugg i ryggen. Två unga män, 17 och 22 år gamla, greps efter dådet och häktades på sannolika skäl misstänkta för mordet.

Enligt måndagens dom är det ställt utom rimligt tvivel att 22-åringen haft uppsåt att döda den 40-årige mannen och det är därför han nu döms för mord till 14 års fängelse. 22-åringens agerande har präglats av målmedvetenhet samt hänsynslöshet och han har inte visat på någon ånger efter gärningen, skriver Lunds tingsrätt i sin dom.

Tingsrättens uppfattning är att 22-åringen inte lider av någon psykisk störning och att han därför kan dömas till fängelse. Den som berövar någon annan livet, döms för mord till fängelse på lägst 10 år och högst 18 år. Tingsrätten anser att straffvärdet för 22-åringens gärning, är fängelse på 14 år.

Rätten förklarar fängelsestraffets längd med att det dels rört sig om ett hastigt händelseförlopp, dels om endast ett knivhugg. Samtidigt förlorade 40-åringen inte medvetandet direkt utan kämpade för sitt liv under en relativt lång tid.

17-åringen som döms till ungdomsvård för medhjälp till grov misshandel och medhjälp till vållande till annans död, har enligt domen tillhandahållit kniven samt uppmanat 22-åringen att hugga 40-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kävlinge

Mer i ämnet