Bild ur polisens förundersökning i rättsfall om kvinnor som utnyttjas av människohandlare med hjälp av voodoo. Foto: Polisens förundersökning

Två döms – tvingade kvinnor till prostitution med voodoo

Publicerad

I dag dömdes en kvinna och en man som lurade två nigerianska kvinnor till Malmö med löften om jobb, men istället tvingade dem till prostitution med hjälp av juju, en nigeriansk form av voodoo.

Mannen döms till fyra år och sex månaders fängelse för människohandel och grov penningtvätt. Kvinnan döms till tre år och sex månaders fängelse för människohandel och grovt koppleri. Hon ska även utvisas.

– Vi är nöjda med att tingsrätten har rubricerat gärningarna som människohandel och att målsägandens uppgifter legat till grund för det, säger kammaråklagare Helena Ljunggren som tillsammans med åklagare Peter Ståhl står bakom åtalen.

Trodde att de skulle dö

Fallen rör två olika kvinnor från Nigeria. Enligt åtalet blev de skuldsatta och genomgick voodooritualer där de blev övertygade om att de måste betala tillbaka skulden – annars skulle de dö.

Enligt Helena Ljunggren är det ofta svårt att få kvinnor som utsatts för den här typen av trafficking att berätta och medverka i polisutredningar. De har varit med om traumatiska händelser och saknar tillit till andra personer och rättsväsendet.

– Det som har varit en tillgång i det här fallet är att de poliser som upptäckte kvinnorna hade kunskap om trafficking från Nigeria. De kunde därför skapa ett förtroende hos kvinnorna redan från början.

Bedöms som trovärdiga

Helena Ljunggren menar att det är svårt att få en fällande dom i ett sånt här ärende där bevisningen är av muntligt slag.

– Men vi har bedömt kvinnorna som synnerligen trovärdiga och att den begränsade tekniska bevisning som finns har styrkt deras berättelser, säger hon.

Tingsrätten delar den bedömningen och menar bland annat att deras utsatthet gjorde att de blev tvingade till prostitution av mannen och kvinnan.

Tror inte alls på mannen och kvinnan

Tingsrätten tycker att deras berättelser är märkliga, motsägelsefulla och att de inte överensstämmer med bevisningen.

Mannens advokat, Gunnar Berge Frösund, berättar att han och hans klient kommer att överklaga domen.

– Vi är inte överens med hur rätten har värderat utsagorna ifrån de som har hörts i målet. Vi anser att bevisningen inte varit stark nog till en fällande dom, säger Gunnar Berge Frösund till SVT Nyheter Skåne.

SVT Nyheter Skåne har också sökt kvinnans advokat.

Mannen och kvinnan ska även betala ut skadestånd till de båda kvinnorna om totalt 377 500 kronor. Tre av de fyra män som åtalades för köp av sexuell tjänst döms också. De döms till dagsböter.

Människohandel i Nigeria

Visa

Enligt polisen är juju ett vanligt sätt för människohandlare att kontrollera kvinnor från södra Nigeria som skickas till Europa för prostitution.

Under en ritual hos en jujupräst får kvinnorna avlägga en ed, som innebär att de lovar att betala ett stort belopp till den ”madam” som ordnar resan till Europa och att de inte får prata med polis eller andra myndighetspersoner. Bryter de eden kommer död, sjukdom och infertilitet att drabba henne själv eller hennes familj, får de veta. Vid ritualen tvingades kvinnorna äta ett rått kycklinghjärta samt blev skurna över bröstkorgen med rakblad, varefter prästen gnuggade in djurblod i såren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer