Arkivbild Foto: Mikael Nilsson

Döms till fängelse för vapenbrott – misstänks ha skjutit sig själv

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter rapporterade i fjol om en skottskadad 22-årig man som kommit in på akuten i Malmö. Mannen bar vid tillfället skyddsväst men uppvisade skador i axeln. Nu döms han till 18 månaders fängelse för grovt vapenbrott.

Flera boende i närheten av Tornfalksgatan i området Söderkulla i Malmö larmade på måndagsmorgonen polisen om att en hög smäll hörts i närheten av Netto på samma gata, 24 juli 2017. De som ringt till polisen rapporterade om att de hört en bil lämna platsen precis efter skotten.

Mannen hävdade att han blivit skjuten av en man som han senare också namngav. Personen anhölls som misstänkt för försök till mord, men släpptes senare och är inte längre misstänkt för inblandning.

Nu döms 23-åringen till fängelse för grovt vapenbrott då utredningen visat att vittnen endast sett en ensam man på platsen och att sakkunniga har bedömt att skottet avlossats på väldigt nära håll, ett så kallat påsittande skott.

23-åringen hade även blyrester och tändpartiklar på sin handske och tröja. På jackan och huvtröjan påträffades också blyrester som låg som en dimma runt ingångshålet.

Straffets längd på 18 månader påverkas även att han har haft ett laddat vapen på allmän plats. Han hade beväpnat sig och tagit på sig skyddsväst inför ett möte med en person som han inte uppfattade som en vän. Det har därmed funnits en överhängande risk för att vapnet skulle komma till användning.

23-åringen döms mot sitt nekande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.