Cannabisen hade gömt inne i solanelerna Foto: Polisen

Smugglade cannabis i solpaneler – döms till fyra års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man försökte i somras smuggla in nästan 42 kilo cannabisharts som gömts i solpaneler på taket till en husbil. Han avslöjades av tullen i Ystad när han rullade av Polenfärjan. Nu har han dömts till fyra års fängelse.

Det var på kvällen den 8 juni som mannen körde av färjan i Ystad. Han uppträdde nervöst och gav motstridiga svar om hans ärende i Sverige. Tullarna valde då att göra en fördjupad kontroll av husbilen som mannen färdades i.

På taket till husbilen fanns solpaneler. De var sammanfogade med silikon från en spruta som anträffades i bilen. I solpanelerna hittade tullen flera förpackningar som innehöll närmare 42 kilo cannabisharts. Enligt tullkriminalen i Malmö har partiet ett värde på runt tre miljoner kronor.

Uppger att han blev tvingad att smuggla

Den 42-årige mannen har i förhör hävdat att han under hot tvingats att smuggla narkotikan till Sverige. Två okända och beväpnade män ska ha kommit fram till honom på en parkeringsplats. Männen ska ha hotat att skada hans fru och barn om han inte gjorde som de sade. Den 42-årige mannen fick order att sätta sig i husbilen medan de andra männen placerade något i solpanelerna.

Undersökningen visade att över 40 kilo cannabisharts gömts i solpanelerna. Foto: Polisen

Ystads tingsrätt skriver i domen att även om mannen varit i nödsituation och utfört smugglingen under hot, så fritar det honom inte från straffansvar. Tingsrätten ifrågasätter också hans berättelse om hoten. Mannen, som är tidigare ostraffad, döms till fyra års fängelse för grov narkotikasmuggling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.