• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Stor publik när donatorer besökte synagogan i Malmö på torsdagskvällen. Foto: Awi Szotten

Judiska församlingen tog emot rekorddonation i Malmö

Publicerad

Öven 200 personer kom till synagogan i Malmö för att vara med när den judiska församlingen fick ta emot sin största donationen hittills.

Företagsledaren Dan Olofsson och affärsmannen Lennart Blecher donerar två miljoner vardera årligen under tio år till den judiska församlingen i Malmö. Sammanlagt 40 miljoner.

– Det har varit en väldigt härlig stämning här i kväll med fina tal av våra donatorer, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen i Malmö.

Tal om församlingens överlevnad

Han berättar att 200 personer kom till synagogan för att lyssna på och träffa Dan Olofsson och Lennart Blecher, som förklarade varför de skänker pengarna.

– De pratade om att de vill stödja den judiska församlingen så att den inte försvinner helt i Malmö. De vill, precis som vi, att Malmös ledande politiker ska göra någonting åt antisemitismen och skapa trygghet för medborgarna i staden, säger Fredrik Sieradzki.

Han tillägger att det bästa sättet att motverka antisemitism är att prata med barn och ungdomar i skolorna.

– Men inte bara med dem utan även med vuxna på flera språk än svenska, säger Fredrik Sieradzki.

De första fyra miljonerna är redan insatta på den judiska församlingens konto och kommer att användas till verksamheten och de trygghetsbehov som finns i församlingen och vid synagogan i Malmö.

Fullt hus i synagogan när donationen på 40 miljoner kronor presenterades och det bjöds på både tal och sång. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer