Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Donia Hassan dog 15 år gammal i familjehemmet efter att ha insjuknat i körtelfeber. Efter elva år åtalar de biologiska föräldrarna fosterföräldrarna för dråp. Foto: SVT/Privat

Donia dog i familjehemmet – fosterföräldrar åtalas i unik rättegång

Publicerad

Donia Hassan var 15 år gammal och placerad i ett familjhem i Lunds kommun. Hon hann bara bo där i några månader innan hon hittades död i sin säng. Nu pågår en mycket ovanlig rättegång i Lunds tingsrätt för att, elva år senare, försöka få svaret på om fosterföräldrarna är ansvariga för hennes död.

Donia Hassan var bara tio år när hon omhändertogs av sociala myndigheter på grund av en traumatisk uppväxt. Hon flyttades runt till olika boenden, men i början 2012 hamnade hon på sitt sista.

Hon placerades då av Simrishamns kommun i ett familjehem utanför Lund. Men efter bara några månader insjuknade hon i körtelfeber. Hon togs till läkare som ordinerade vila.

Hittades död i sin säng

Men hennes tillstånd försämrades och den 28 april 2012 hittades hon död i sin säng på sitt rum.

Enligt obduktionen dog flickan sannolikt av dubbelsidig lunginflammation till följd av Lemierres sjukdom. En sjukdom som få dör av eftersom det går att bota med antibiotika.

– Penicillin hade räddat livet på henne, säger advokat Monica Crusner som företräder de biologiska föräldrarna.

Och det är just det som de biologiska föräldrarna nu tar fasta på när de stämmer fosterföräldrarna.

– Fosterföräldrarna var hos läkare 18 dagar innan hon dog, efter det gick de inte fler gånger. Vi menar att fosterföräldrarna hade ett ansvar att söka vård igen och att de måste ha märkt att hennes tillstånd blev sämre, säger Monica Crusner.

Polis utredde aldrig fallet

Genom åren har Donia Hassans död flera gånger anmälts och prövats av polis och åklagarmyndigheten, men det har aldrig lett till någon förundersökning.

De biologiska föräldrarna har därför själva, genom ett enskilt åtal, stämt fosterföräldrarna för dråp, alternativt vållande till annans död.

Att väcka enskilt åtal är mycket ovanligt när det kommer till grova brott.

Fosterföräldrarna nekar och hävdar att Donia Hassan inte hade uppvisat några andra symptom än de som normalt följer av körtelfeber och att de inte agerat försumligt. De påpekar också att åklagarmyndigheten flera gånger valt att inte inleda förundersökning om Donias död.

Åtal som väcks av en enskild person, målsäganden, och inte av åklagare. Vissa brott, framförallt ärekränkningsbrott, får inte åtalas av en åklagare utan lov av den som brottet riktade sig mot. Även vid brott som faller under allmänt åtal kan enskilt åtal väckas om åklagaren beslutar att inte åtala.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.