Möbelhandlaren Robin Liljegren har tagit fast flera inbrottstjuvar på egen hand. Foto: SVT

Drabbad möbelhandlare: ”Har alltid ett järnrör i bilen“

Publicerad

I de nordostskånska småkommunerna finns oftast ingen polis på plats. Robin Liljegren, möbelhandlare i Broby, har i sommar haft fyra inbrott och tagit fast flera inbrottstjuvar på egen hand.
– Jag har alltid ett järnrör i bilen om de skulle ha en kniv, berättar han.

På dörren till polisstationen i Broby står en skylt med sparsamma öppettider, några timmar två dagar i veckan. I övrigt hänvisas till en mobil polisbuss som rullar i tolv nordostskånska kommuner.

Möbelhandlaren Robin Liljegren har därför satt upp flera övervakningskameror vid sitt företag utanför Broby. När någon rör sig på området plingar det i hans mobil varpå han kastar sig i bilen. En gång i somras hann tjuvarna undan, men tre gånger var de ännu på plats när han kom dit.

– Jag är aldrig rädd, jag har en SM-titel i brottning och vet att jag kan hålla fast dem.

Polisen: ”Inte bra”

Järnröret har han hittills inte behövt använda, men han har det för att kunna parera knivhugg, förklarar han.

– Kniven är bara så här lång, måttar han. Men järnröret är längre, så här långt.

Polisområdeschefen i Hässleholm, Per Cederholm, påpekar att det ”inte är bra” med järnrör i bilen.

-  Han ska inte behöva känna sig så otrygg och maktlös för att vi inte kommer till platsen.

Vid samtliga inbrottstillfällen har det tagit omkring en halvtimme innan en polispatrull kommit till möbelföretaget, berättar Robin Liljegren. Det finns bara ett 30-tal poliser i yttre tjänst som är stationerade i nordost. med över 80 000 invånare. En del är också skickade till västra Skåne för att arbeta med dödsskjutningar i Malmö och Helsingborg, berättar Per Cederholm.

-  Poliserna finns inte här. De jobbar inte brottsförebyggande som vi vill att de ska göra, säger Patric Åber(M), kommunalråd i Östra Göinge. 

Per Cederholm håller med om att det bland kriminella säkert finns en uppfattning om att det är lätt att göra inbrott på en del småorter i Skåne eftersom polisen inte finns där.

– Det är ju deras ”jobb” att hålla redan på såna saker.

Ska träffa ledningen

På torsdag i nästa vecka ska kommunpolitikerna i Hässleholm, Osby och Östra Göinge återigen träffa polisledningen i Hässleholm för att diskutera polisbristen. Per Cederholm är försiktigt optimistisk.

– Jag tror ändå att vi kan få några fler poliser under det kommande året. Men kanske försvinner någon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östra Göinge

Mer i ämnet