Foto: SVT

Misstänkt droghandel gör att skola tar in väktare

Uppdaterad
Publicerad

Misstänkt knarkhandel, slagsmål och gängbråk har blivit vardag på Värnhemsskolan i Malmö. Nu har skolledningen tröttnat och kallat in väktare för att vaka över säkerheten.

En tillfällig lösning, heter det – men eleverna själva ser gärna att väktarna blir kvar.

– Tryggheten kommer först. Och så länge man själv inte håller på med något kriminellt så har man väl inga problem med väktare, säger Ali Lazem, ordförande för skolans elevkår.

Med sin placering mitt i stan har Värnhemsskolan, ett av Malmös stora gymnasier, ett utsatt läge.

– Vi har haft en rad incidenter på sistone där obehöriga tagit sig in på skolans område. Det är mot den bakgrunden vi tillfälligt placerat två väktare framför entrén, säger skolans tekniske chef Torbjörn Friberger.

Bråk varje vecka

Väktarna är i första hand anlitade till och med fredag, men enligt Torbjörn Friberger finns beredskap att kalla in dem på nytt om det skulle behövas.

– Det är andra eller kanske rentav tredje gången vi har väktare på plats. Tyvärr brukar det vara så att så fort de försvinner tar kriminaliteten fart igen, säger Ali Lazem.

Han berättar om ständiga bråk på gatan utanför skolentrén.

– Det brukar bli rejäla bråk minst två gånger i veckan, ofta med folk från andra skolor som kommer hit. Normalt handlar bråken om en av tre grejer – brudar, pengar, droger.

”Mycket knark i omlopp”

Samtidigt har rutinerna skärpts kring det system med kortläsare på alla dörrar som ska stoppa obehöriga. Elever och lärare som glömt sina kort släpps helt enkelt inte in på skolan.

– Jag har inga problem med det, även om det förstås är tråkigt att det ska behövas. Här går trots allt 1500 elever så det är klart att det uppstår konflikter. Och det är mycket knark i omlopp, man ser ofta försäljningen pågå i området härikring, säger My Moltzer, elev på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.