Thessie Tufvesson får inte gå utbildningen till plattsättare

Drömutbildningen ställdes in

Publicerad

Yrkesutbilningar för vuxna har blivit räddningen för många arbetslösa, men utbildningarna blir allt färre.

På grund av minskade statsbidrag har man i Trelleborg tvingats minska antalet utbildningsplatser med 80 procent.

Thessie Tufvesson som bor i Trelleborg förberedde sig inför att plugga nu under hösten. Planen var att gå en yrkesutbildning i Kävlinge och bli plattsättare.

– Jag har länge gått och tänkt på vad jag vill göra, men aldrig känt att det riktigt stämt. Men så såg jag en kompis gå detta och tänkte att ja, det är detta jag vill, säger Thessie.

Men Thessie fick ändra sina planer. Statsbidragen till yrkesutbildningarna har nämligen minskat drastiskt i år i jämförelse med förra året.

Då gjordes det en storsatsning, men Trelleborgs kommun har nu fått plocka bort fyra femtedelar av utbildningsplatserna.

– Jag tycker det är för jävligt. Jag tycker inte man ska bli stoppad av att göra något av sin framtid. Speciellt inte när det kommer till vad man ska göra av sin framtid, säger Thessie.

Bara två utbildningar

Den här terminen och till våren erbjuder Trelleborgs kommun bara två yrkesutbildningar i omvårdnad och handel. De som blivit nekade platser är de som sökt till bland annat hotell- och restaurang eller byggprogrammet. 

– Det är naturligtvis väldigt beklagkligt, speciellt för de som behöver de här platserna för att komma ut i arbetsmarknaden, säger Lars Mikkelä, ordförande för bildningsnämnden i Trelleborg.

Kommunen kan inte längre heller betala avgiften till de som vill läsa yrkesutbildningar i andra närliggande kommuner.

– Jag kan ju själv inte bekosta utbildningen så jag får ju vänta tills kommunen kan lägga pengar på dem igen, säger Thessie Tufvesson.

Rektorn för Vuxenutbildningen ansöker nu om nya bidrag från staten till nästa år. Men det blir ingen omprioritering i kommunbudgeten just nu, men man kan komma att se över annan finansiering.

– Kanske en typ av EU-finansiering. I Trelleborgs kommun har vi också skapat en social investeringsfond där man utanför de vanliga ramarna i budgeten kan göra satsningar för att nå resultat, säger Lars Mikkelä.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer