Polisen kommer att använda drönaren för att söka igenom cykelvägar och parker för att se om det uppstår friktion och grupperingar. Foto: TT/arkiv

Polisen tog hjälp av drönare vid toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

När MFF och Hammarby drabbar samman i Allsvenskan på Malmö stadion på lördagseftermiddagen, blir publiken filmad från luften. Polisen i Skåne tog för första gången hjälp av drönare. 

– De ska hjälpa oss se hur folk förflyttar sig och om det blir friktion mellan supportergrupper, sa presstalesperson Fredrik Bratt. 

Detta är första gången som polisen i region Syd använder drönare. 

– De har testats i Stockholm tidigare och är vanliga utomlands. Drönare har visat sig vara ett bra ledningsstöd, säger Bratt. 

Historik av sammandrabbningar

Han konstaterar att Malmö FF och Hammarby är två klassiska lag med en historik av sammandrabbningar mellan supportrar. 

– Det är ingen hemlighet att vi har en särskild kommendering för den här matchen, säger Bratt. 

De som flyger drönarna är särskilt utbildade poliser, och bilderna kommer inte att sparas i onödan. 

Upptäcka när människor samlas

– Det finns en strikt lagstiftning och bilderna ska bara sparas om polisen har en misstanke om att något brott begåtts, säger Fredrik Bratt. 

Kvalitén är inte jämförbar med de bilder polishelikopterns kamera levererar. Men de kommer att vara utmärkta för att upptäcka grupperingar i folkvimlet. 

– Det blir ett bra hjälpmedel för att söka igenom cykelvägar och parker.

Tre bengalbränningar under matchen

Polisen sammanfattar lördagens match som väldigt lugn utan större incidenter. I samband med supportrarnas samlingar och marscher in till Stadion noterades inte några ordningsstörningar.

Under matchen inträffade dock tre bengalbränningar, två bland Hammarbysupportrarna och en bland Malmös. En av bengalbrännarna bland hammarbyarna blev identiferad och förhörd av polisen efter matchen. Han misstänks för brott mot ordningslagen och riskerar böter och tillträdesförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.