Drottning Margarethe står för scenografi och kläder i Nötknäpparen Foto: Tivoli

Drottning Margrethe om att jobba som scenograf

Uppdaterad
Publicerad

Drottning Margrethe har vid sidan av att vara drottning länge varit verksam som scenograf och kostymör. Nu är hon aktuell med två nya föreställningar.

I dag presenterades en ny balettföreställning som danska drottning Margrethe kommer göra kostymer och scenografi till. Nästa års julföreställning blir H.C. Andersens ”Snödrottningen” som får premiär på Tivoli i Köpenhamn till julen 2019.

Årets julföreställning ”Nötknäpparen” har hon också gjort kostym och dekor till för fjärde året i rad och hon har varit en del av många stora föreställningar på danska teatrar.

– Jag är tycker att det är vansinnigt roligt och jag är väldigt belåten över att någon tycker att jag kan användas på det viset.

Viktig del av livet

Drottningen säger att hon är väl medveten om att det inte är arbetet på teatern som hennes tillvaro handlar om, men för henne är det en väldigt viktig del av livet:

– Det är roligt att ha något vid sidan som man engagerar sig i på allvar, oavsett om det är sitt lands överhuvud eller om det är att försöka göra en scenografi som en ballet.

– Det är lika viktigt för er?

– Ja och åtminstone är det lika viktigt att försöka göra sitt bästa, det är alldeles säkert.

Drottning Margarethe har gjort scenografi och kostym till Nötknäpparen Foto: Tivoli

”Gammal gumma”

Inför den nya föreställningen samarbetar drottning Margrethe med en av Danmarks just nu största popmusiker Nanna Øland Fabricius som kallar sig Oh Land.

Många har en bild av drottning Margrethe som en väldigt modern kunglighet, men själv tycker hon att hon är en gammal gumma:

– Jag vet inte, man får inte glömma bort att jag blir 78 nästa år, nej oj jag blir ju 79! säger drottningen förvånat och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer