Foto: Jessica Gow/TT

Drygt en fjärdedel får sluta på Arbetsförmedlingen i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Av 1350 anställda får ungefär 340 sluta på Arbetsfömedlingens kontor runt om i Skåne. Det gäller arbetsförmedlare, administrativ personal och specialister. Av dem får ett hundratal gå över till kundtjänst.

Det är ännu inte helt klart exakt hur många som får sluta i Skåne, men det ser ut att bli ungefär 340 personer.

– Det här är det svåraste jag någonsin gjort, för varje enskild individ innebär det att man får avsluta ett arbete som man inte vill avsluta. Det är jättesorgligt tycker jag, säger Sofie Carlsson, chef för Arbetsförmedlingen i Skåne.

Ungefär 120 personer kommer att lämna Arbetsförmedlingen för den digitala delen av myndigheten, och jobba med kundtjänst och direktservice. 

Det är personal från yrkesgrupperna arbetsförmedlare, administrativa tjänster och specialister som psykologer och arbetsterapeuter som får gå.

– Det är de med kortast statlig anställning inom sin yrkeskategori som måste sluta, säger Sofie Carlsson.

Omställningsavtal

För de som får sluta finns ett omställningsavtal som innebär att stöd via statens trygghetsstiftelse, där man erbjuds coachning och stöd i att hitta ett nytt arbete.

– De flesta som jobbar på Arbetsförmedlingen gör det för att det är inspirerande och roligt, man känner att man bidrar till samhällsapparaten, säger Sofie Carlsson.

Enligt henne var beskedet om antal uppsägningar ungefär i linje, något lägre, med vad de förväntade sig efter varslet som kom i början av året. Det omformulerade uppdraget innebär att Arbetsförmedlingen ska satsa mer på kundtjänst och digitala tjänster.

– Som medborgare uppskattar man ju att ha tillgång till service alltid, så det kommer att bli bra med omställningen, säger Sofie Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.