Köpenhamns tunnelbanetåg. Foto: Johan Nilsson TT

Trots höjningen – nästa år kan broresan bli ännu dyrare

Publicerad

Danska DSB sätter press på Skånetrafiken att ytterligare höja biljettpriserna för Öresundspendlarna. När nya metron i Köpenhamn öppnar till sommaren kan en månadsbiljett bli över 100 kronor dyrare.

På söndag höjer Skånetrafiken biljettpriset för Öresundspendlarna med tio procent. En 30-dagarsbiljett mellan Malmö och Köpenhamn kommer då att kosta 2195 kronor.

Men biljettpriserna kan komma att höjas ytterligare redan till sommaren när den nya metron öppnar i Köpenhamn. Då vill danska DSB införa ett metrotillägg för resenärer med månadskort på upp till 80 danska kronor – ett tillägg som kan påverka Skånetrafikens biljettpriser.

Hårda förhandlingar

– Vi har sagt att vi inte kan göra någon prishöjning när danskarna vill införa metrotillägg. Vi har pågående förhandlingar med DSB om just detta och har inget färdigt besked om hur det kommer att bli längre fram, säger Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken.

Har ni försökt förmå DSB att sänka priserna?

– Absolut, vi har tuffa förhandlingar med DSB och har verkligen försökt få dem att sänka priserna.

Orsaken bakom höjningen är enligt danska Metroselskabet att delfinansiera bygget av den nya metron.

Camilla Bunke säger att Skånetrafiken just nu inte är villiga att göra någon ny prishöjning under 2019, men att sista ordet inte är sagt.

– Vi står emot så mycket vi kan, men jag kan inte lova att vi inte ger efter, säger hon.

SVT Nyheter Skåne söker en kommentar från DSB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer