Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Förslag: Slopa kraven på p-platser vid nybyggen i Malmö

Publicerad

Malmö behöver enligt kommunstyrelsens arbetsutskott förnya reglerna kring parkering i staden. Avsikten är att fler ska välja cykel eller kollektivtrafik då utsläppen från trafiken behöver minska. Samtidigt kan förslaget ge mer plats till bostäder och skolor.

Tanken är bland annat att det ska kunna bli enklare och billigare att bygga då det inte längre ska finnas samma krav på ett visst antal parkeringsplatser.

Byggbranschen har också bjudits in för att komma upp med förslag på hur det ska kunna lösas på bästa sätt. Detta tillsammans med redan inledda planer kring utökat kollektivtrafik och satsningar på cykelstråk ska leda till en mer attraktiv och hållbar stad, enligt förslaget.

– Ja, vi jobbar för en mer flexibel parkeringsnorm. Nybyggnationer måste idag komma med ett visst antal parkeringsplatser och det är inte hållbart. Det är dyrt och platskrävande med parkeringsplatser och de bekostas idag av hela hyres- eller bostadskollektivet oavsett om man har bil eller inte, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och service.

”Måste minska parkeringsmarken”

– Ökad flexibiliteten innebär nya möjligheter att bygga annorlunda på platser nära cykelstråk eller tillgång till bra kollektivtrafik, platser som vi ser ofta har större andel boende som valt bort bilen, fortsätter hon

– Vi har en stad som växer inåt och vi måste minska användandet av mark för parkeringsplatser eller markparkering. I den takt som staden växer så måste bilismen minska för att vi ska få plats.

Hur troligt är det att ni ska få igenom era idéer?

– Det finns stor sannolikhet för det. Det finns ett stöd i politiken. Vi är överens i styrelsen. Det finns en önskan om större flexibilitet för byggandet och sen ser man det som ett incitament för andra transportnormer.

Är det tillräckligt med de förslag ni lämnat in?

– Det beror på hur man ser det, det ger oss större möjligheter att hitta lösningar på den problematik vi har. Vi har fortfarande en resa kvar när det kommer till luftkvaliteten, säger Märta Stenevi (MP).

Vill bygga mer billigt

Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik, miljö och trygghet poängterar att det även måste byggas mer och billigare.

– Vi måste ha en chans att bland annat bygga på platser vi tidigare inte har haft möjlighet att göra det på då reglerna gjort det svårt. Men det måste också bli billigare så att folk har råd att bo i de hus som byggs.

Förslaget är framtaget av Stadsbyggnadsbyggnadskontoret, Gatukontoret, Miljöförvaltningen och Parkering Malmö och det har gått ut på en bred remiss där synpunkter samlas in. Beslut fattas i kommunfullmäktige, troligtvis under sen vår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer