Dykare letar efter 70 år gammalt vrak utanför Kåseberga

Uppdaterad
Publicerad

20 personer miste livet när den danska ångaren IP Suhr förliste utanför Kåseberga på 50-talet. Men fortfarande, drygt 70 år senare, är det inte klarlagt exakt var hon havererade. Under lördagen gav sig dykare ut för att försöka lösa gåtan.

Den danska ångaren IP Suhr var på väg från Polen hem till Århus när hon mötte sitt öde. Det var en stormig decembernatt år 1950, vågorna som slog upp över fören slet upp lastluckan och inom kort sjönk fartyget ner i djupet utanför Kåseberga i Ystad Kommun.

Endast en av de 21 besättningsmännen överlevde. Han hade lyckats hitta en livbåt rustad med varma kläder, medan de andra 20 satt packade på en annan livbåt som kantrade i vågorna. Några av kropparna flöt i land längs med kusten medan andra aldrig har återfunnits.

Sökandet efter haveriplatsen

– Historien är en av de värsta längs med sydkusten, men den håller på att glömmas bort så vi vill väcka liv i den, säger dykaren Per Olsson,projektledare för dykföreningen SCSC.

Sedan 2015 har han tillsammans med flera dykkamrater försökt hitta den exakta haveriplatsen för fartyget IP Suhr. Under lördagen var de på plats i Kåseberga småbåtshamn för att återigen ge sig ut.

I klippet kan du följa med ut på expeditionen när dykarna letar efter vrakdelarna.

”Mässingsvraket” – en möjlig kandidat

Redan för några år sedan upptäcktes ett vrak utanför sydkusten som skulle kunna vara resterna av IP Suhr. Men man har inte kunnat hitta några föremål på botten som bevisar det. Dessutom stämmer inte platsen för ”Mässingsvraket” med de positioner som angavs vid olyckan och i så fall letade räddningsinsatsen på fel ställe.

– Det är en sak som Kåseborna är oense om och det är en gåta vi vill lösa. Det är en känslig historia för att man misslyckades med räddningen och kanske då sökte på fel plats, säger Per Olsson.

Fem intressanta positioner

Enligt arkivuppgifter från bland annat tidningsurklipp finns det fem intressanta positioner där IP Suhr kan ha förlist. När dykarna genomsökt samtliga punkter har man dock inte hittat något.

– Då kan vi dra slutsatsen att mässingvraket förmodligen är IP Suhr men det är inte bevisat riktigt ännu. Därför dyker vi efter föremål som kan bevisa det så att den här gåtan kan få ett slut på ett eller annat sätt.

Expeditionen

• SCSC, P-dyk Ab och Marinarkeologiska sällskapet deltar i expeditionen.

• Vid positionerna sökes havsbotten av med sonar och hittar man något intressant går man ner i dykpar för att filma och dokumentera föremål och möjligen ta upp dem för att undersöka närmare.

• Punkterna befinner sig på cirka 14 meters djup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.