Foto: Scanpix

Dyrare klippa afrofrisyr – stämmer salong

Kvinnan fick inte boka en lunchklippning på salongen i Malmö eftersom hon hade afrofrisyr. I stället erbjöds hon en annan tid – till dubbla priset.

Det hävdar byrån Malmö mot diskriminering i en stämning mot en frisörsalong, där man yrkar att salongen ska betala 20.000 kronor i diskrimineringsersättning för kränkning.

Då kvinnan försökte boka lunchklippning nekades hon det med hänvisning till att hon hade afrofrisyr. Hon ”hänvisades i stället att boka en tid hos en afro-specialist”, skriver byrån i sin stämningsansökan.

Nästan dubbla priset

Priset för en lunchklippning var 300 kronor, medan klippningen hon erbjöds var 590 kronor.

”En annan person, som inte har samma etniska bakgrund [...] skulle ha fått ta del av erbjudandet om lunchklippning”, argumenterar Malmö mot diskriminering.

Dyrare för ”afrobarn”

Till omständigheterna hör också att kvinnan vid flera tidigare tillfällen fått ta del av erbjudandet, men då hade en annan frisör jobbat.

Enligt stämningen ska salongen också ha tagit 300 kronor för en barnklippning, men 390 kronor för att klippa ”afrobarn”.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer