Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Solbadare med utsikt mot Öresundsbron Foto: SVT

Dystert jubileum när Öresundsbron fyller 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Öresundsbron öppnades för trafik den 1 juli 2000 och på onsdag är det alltså 20 år sedan. Förutsättningarna är dock de sämsta tänkbara för ett danskt-svenskt 20-årsjubileum.

– Just i dessa dagar är situationen ovanligt dyster, med tanke på coronasituationen och en bro som är i princip helt stängd, säger Johanna Riovano Eckerdal, föreståndare för Centrum för Öresundsstudier vid Lunds Universitet.

Johanna Rivano Eckerdal, föreståndare för Centrum för Öresundsstudier, anar ett dystert 20-årsjubileum för Öresundsbron. Foto: Johan Dernelius/SVT

Svårigheten för arbetspendlarna att ta sig över sundet är enligt henne det kanske främsta tecknet på hur det en gång storstilade integrationsplanerna för Öresundsregionen nu gått i stå.

– Överfarten över bron fungerade väldigt smidigt fram till 2015 års kris, när många flyktingar sökte sig till Sverige och gränskontrollerna i Hyllie infördes. Man kan bara hoppas att situationen blir bättre efter coronapandemin, när det nu blivit så uppenbart vilka problem en stängd gräns innebär, säger Johanna Rivano Eckerdal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer