Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många vet inte om det, men Hörbymasten är lika hög som det berömda Eiffeltornet. Foto: Johan Dernelius

Efter 30 år renoveras Hörbysändaren

Publicerad

Den skånska radio- och TV-masten i Hörby ska renoveras och få ny teknik. Ett arbete som just nu pågår 300 meter upp i luften och kan göra att skåningarna kan få sämre mottagning en tid.

– Våra FM-antenner har suttit uppe i 30 år och har kommit till ”end of life” och behöver nu bytas ut, förklara Ingvar Johansson, som är antennspecialist på Teracom.

Arbetet beräknas ta två månader och innebär en driftssäkrare, modernare och strömsnålare anläggning.

Ingvar Johansson är antennspecialist på Teracom och håller i trådarna när ett 40-tal antenner och en 600 meter lång kabel ska bytas ut – ”Den är tjock som ett lår”. Foto: Johan Dernelius

Lika högt som Eiffeltornet

Hörbymasten invigdes den 1 oktober1959 och blev huvudsändaren för radio- och TV i Skåne. Med sina 325 meter är den nästan lika hög som Eiffeltornet och signalerna når ända bort till Bornholm. Under arbetet drar man ner på effekten under och kompenserar det med extrasändare i Kristianstad, Osby och Tormestorp.

– Först måste vi montera ner de gamla antennerna och för att få upp och ner all teknisk utrustning måste vi spänna upp helt nya vajrar. Ett helt nytt hissystem, säger Ingvar Johansson.

– Det är en spännande utmaning att vi har en oerhört tjock koaxialkabel på 4 1/8 tum, det vill säga i tjocklek som ett lår, i en längd av 600 meter att handskas med.

Inne på kontoret finns detta foto från 1959 med ett glatt gäng mastbyggare. Foto: Johan Dernelius

Se klippet från invigningen i Öppet arkiv: Invigningen 1959

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer