Efter ännu en hjärnskakning – nu kämpar han för att komma tillbaka

Publicerad

Under sin handbollskarriär har Niklas Kraft fått fyra hjärnskakningar. För en dryg månad sen hände det igen. Nu tar Niklas små steg för att åter kunna stå i mål.

– Jag fick ett skott i huvudet från åtta meter. Jag kände smällen och föll ner till marken. Mer än så minns jag inte, säger Niklas Kraft, handbollsmålvakt i Ystads IF.

Ska testa med hög puls

SVT Nyheter Skåne var med på ett högpulstest där Niklas ska berätta om han får symptom vid pulsträning. Symptomen kan vara smärta, huvudvärk, synrubbningar eller yrsel. Första 15 minuterna känner Niklas ingen skillnad men när pulsen kommer upp över 160 så händer något.

– Det började bulta i huvudet och jag fick små synförändringar. Det var en viss obehagskänsla men det gick bättre än förra gången. Jag hade hoppats på att klara det utan symptom men det känns ändå bra, säger Niklas Kraft.

Victor Bull är fysioterapeut och ansvarig för Niklas Krafts rehabilitering.

– För två veckor sen så avbröt vi testet vid en mycket lägre puls så detta är framsteg, säger Victor Bull.

Måste skynda långsamt

Förra året missade Niklas fem månaders spel på grund av en hjärnskakning. Nu måste han skynda långsamt. Niklas måste klara detta test utan symptom innan han går vidare till annan träning.

– Om man har fått en hjärnskakning finns det ofta en rädsla för att röra på sig men fysisk aktivitet kan istället vara den läkande kraften. När Niklas klarar hög puls utan symptom så tar vi nästa steg. Det blir då mer intervallträning, styrketräning och även handbollsträning, säger Victor Bull.

Niklas Kraft hoppas vara tillbaka i målet när slutspelet börjar.

– Jag har varit lyckligt lottad och kunnat komma tillbaka och jag tror att jag kan göra det igen. Sen får man ta ställning till framtiden om det skulle hända igen, säger Niklas Kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.