Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter köksbranden – Zahraa får inte bli svensk medborgare Foto: Firas Razak

Efter köksbranden – Zahraa får inte bli svensk medborgare

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan orsakade Zahraa Hillawi omedvetet en brand i sin lägenhet i samband med matlagningen. Hon ringde till räddningstjänsten som släckte branden utan att allvarliga skador uppstod, enligt Zahraa. Men att händelsen skulle påverka hennes svenska medborgarskapsansökan, det hade hon inte räknat med.

– Det var inte stor brand. Det är något som kan hända vem som helst. Jag trodde aldrig att det skulle påverka min ansökan om medborgarskap så att jag får avslag, säger Zahraa.

Migrationsverkets beslut baseras på att Zahraa Hillawi finns i polisens misstankeregister och att hon är misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet på grund av branden.

– När vi får en ansökan då tittar vi på de öppna register som finns och även i polisens misstanke och belastningsregister. Och om man förekommer där med misstanke så kan det vara skäl att få avslag för ansökan om medborgarskapet, säger Mats Rosenqvist som är sektionschef på Migrationsverket.

Enligt Migrationsverket uppfyller Zahraa inte kravet på ett hederligt levnadssätt. Bilden är ett kollage. Foto: SVT

”Orättvist beslut”

– Jag är väldigt ledsen och tycker att det är orättvist beslut. Jag är ingen kriminell. Det var en liten brand som jag orsakade helt omedvetet, säger Zahraa Hillawi.

Zahraa har en pågående utredning hos polisen och detta hindrar henne från att bli svensk medborgare, men om ärendet läggs ner kan Migrationsverket titta på hennes ansökan igen.

–  Om polisen lägger ner ärendet så har den sökande möjlighet att begära en omprövning hos Migrationsverket, säger Mats Rosenqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer