Det var här på Örenäs slott som nakenbadandet inträffade i början av september.

Efter chefernas nakenbad – facket anmäler Hörby till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen skickades en begäran om en arbetsmiljöåtgärd i Hörby kommun efter nakenbadandet på en konferens för kommunens chefer. Facken anser att de inte har fått tillräckliga svar från kommunen. Det har skapat ilska, oro och stress bland personalen efter hur det har hanterats, menar skyddsombuden.

Det var vid en konferens för kommunala chefer i början på september som två chefer badade nakna i den stängda utomhuspolen på Örenäs slott.

Skydds- och huvudskyddsombuden gjorde då en så kallad 6:6a-anmälan. Men svaret från kommunen på denna är undermålig och besvarar inte de begärda frågeställningarna, menar skyddsombuden.

– Vi fick ett svar men vi är inte nöjda, säger Sarah Nystedt, huvudskyddsombud för Vision i Hörby.

Hon säger att de fackliga representanterna bland annat inte är nöjda med att det endast är ett fåtal chefer, som var med på konferensen, som ska intervjuas av den externa utredaren.

– Vi vill att alla ska intervjuas så att det verkligen blir klarlagt vad som skett, säger Sarah Nysedt.

Ryktesspridning i Hörby

I anmälan beskrivs brister i arbetsmiljön som har uppstått i eftermälet av konferensen.

– Det pratas om det på alla arbetsplatser i kommunen. Det har skapat en dålig arbetsmiljö för att man inte har utrett det vidare, säger ett av skyddsombuden som inte vill framträda med namn.

Fackliga företrädare har berättat för SVT Nyheter Skåne att det förekom sexuella trakasserier på konferensen.

Kommunen låter jurister utreda

Hörby kommun gjorde en internutredning som indikerade på att det inte förkommit några sexuella trakasserier. Men en advokatbyrå har anlitats för att eventuellt utreda det vidare. Det anser dock skyddsombuden inte är tillräckligt.

– Det är en tystnadskultur. Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön och många medarbetare upplever att förtroendet har svikit för kommundirektören. De är skyldiga att utreda och åtgärda de problem som finns i kommunen.

Vill utreda så medarbetarna mår bra

Nu hoppas skydds- och huvudskyddsombuden att Arbetsmiljöverket tar det vidare.

– Vi begär att man ska utreda så att medarbetarna mår bra, för det har inte arbetsgivaren gjort.

Det var efter att sex fackförbund gemensamt krävde en utredning som kommunen valde att backa och sade sig vara villiga att trots allt genomföra en utredning om händelserna på Örenäs slott:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikterna i Hörby

Mer i ämnet