Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mehdi Saleki lider fortfarande av symptom ett halvår efter corona. Se honom berätta om resan tillbaka från sjukdomen. Foto: Mehdi Saleki/Firas Razak

Efter ett halvår kämpar Mehdi fortfarande med sviterna av corona

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det snart sex månader sedan Mehdi Saleki  tillfrisknade från covid-19 efter att ha svävat mellan liv och död i respirator. Idag har han fortfarande segdragna symptom från coronainfektionen.

– Att gå upp och ner för trappor är rena maratonet för mig, säger Mehdi.

Mehdi Saleki är en av flera som lider av långdragna symptom efter att insjuknat i covid-19. Sedan han kom hem från sjukhuset har han drabbats av bland annat trötthet, kramper, stickningar och svettningar på nätterna.

– Första gången jag fick kramp var det i vänstra armen och ner. Då trodde jag att jag hade fått en hjärtinfarkt.

Han berättar även att han flera gånger om dagen får panikattacker och att han fortfarande har svårt med andningen efter infektionen.

– Det värsta är andfåddheten, mina lungor är inte som de ska sen jag kom hem från sjukhuset, säger Mehdi Saleki.

Lite kännedom om covid-19

Han går regelbundet på återbesök hos läkare för att följa upp återhämtningen efter corona. Men varför han drabbats av symptomen är fortfarande svårt för sjukvården att svara på.

– Jag har pratat med min vårdcentral och de har undersökt mig men inte hittat något. De vet att det här är en sjukdom vi har väldigt lite kännedom om, säger han.

Optimistisk inför framtiden

Trots de långdragna besvären är det viktigt för Mehdi Saleki att vara optimistisk och han känner ingen oro inför framtiden.

– Jag kommer återhämta mig, vi har fantastisk vård här. Min läkare ringer varje måndag och frågar mig hur jag mår och det känns tryggt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet