Hassan levde som papperslös – får uppehållstillstånd: ”Känner mig fri”

Publicerad

Drygt tre månader har gått sedan SVT Nyheter Skåne träffade asylsökande Hassan Haidari i Malmö. Då var han rädd över att en dag utvisas till Afghanistan, som tagits över av talibanerna. Men på grund av den fara hans religion utgör i hemlandet får han uppehållstillstånd.

– Jag känner mig fri. Nu kan jag göra det jag vill, säger Hassan Haidari.

Han kom till Sverige under flyktingkrisen 2015 och har under flera år levt i Malmö som papperslös. Men den 26 oktober fick han uppehållstillstånd i tre år framåt.

– Nu får jag skaffa legitimation, studera och jobba. Alla dörrar som var stängda har öppnats och jag är jätteglad, säger han.

Sedan 20 juli är det nya särskilda krav för den som söker permanent uppehållstillstånd i Sverige. Utöver minst tre års uppehållstillstånd måste individen ha fortsatt behov av skydd, eller sakna möjligheten att återvända till sitt hemland.

På grund av Hassan Haidaris religion gör Migrationsverket bedömningen att det är farligt för honom att återvända till Afghanistan.

– Jag var muslim, men i samband med att jag kom hit konverterade jag till kristendomen. I Afghanistan bestraffas man med döden för det, säger Hassan Haidari.

Fortsatt utvisningsstopp till Afghanistan

I samband med att talibanerna tog över makten i Afghanistan stoppade Migrationsverket alla utvisningar till Afghanistan. Det tas tills vidare inte heller några avslagsbeslut i afghanska asylärenden.

Men den första november väntade fortfarande 1152 afghanska medborgare på asylbeslut från Migrationsverket. Däribland några av Hassan Haidaris vänner och bekanta.

– Jag har haft turen att få stanna. Det är inte bara bra för mig, utan även för min familj och mina vänner. Det visar att man inte får ge upp, säger han.

Se Hassan Haidari i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.