Svedala kommun har skärpt rutinerna för skolpliktbevakning sedan händelsen i Ystad. Det berättar grundskolechefen Lise-lott Nilsson. Foto: TT/Privat

Efter fallet i Ystad – över hälften av Skånes kommuner ser över rutiner

Publicerad

Fallet med de isolerade barnen i Ystad som inte gått i skolan har blivit ett uppvaknande för skolchefer i Skåne. I en enkät som SVT gjort svarar över hälften av kommunerna att de ser över sina rutiner och arbetssätt.

I det uppmärksammade fallet i Ystad blev fem barn utan skolgång. Föräldrarna uppgav för kommunen att barnen ”varaktigt vistades utomlands” och blev hemskolade via en skola i USA. I en rutinkontroll av Skatteverket visade det sig att uppgifterna inte stämde. Föräldrarna gick på bidrag och höll barnen isolerade i en villa utanför Ystad, något Sydsvenskan var först med att rapportera.

Ystad kommuns brist på kontroll av föräldrarnas uppgifter resulterade i att barnen blev helt utan skolgång. I den enkät SVT skickat ut till alla skånska kommuner uppger 18 av de 28 svarande kommunerna att de ser över sina rutiner och arbetssätt efter händelsen i Ystad.

De isolerade barnen i Ystads kommun

– Vi har vidtagit flera åtgärder och gjorde det i direkt anslutning till när detta hände i Ystad. Vi arbetar med att tydliggöra vem som gör, vilken tjänsteman som ansvarar för de olika processerna, säger Lise-lott Nilsson, grundskolechef i Svedala kommun.

Inför nya kontroller

Svedala har efter händelsen i Ystad börjat med noggrannare  kontroller av uppgifter de får in av vårdnadshavare.

– Tidigare har vårdnadshavare skrivit under ett intyg om att barnen går i en annan skola utomlands till exempel. Nu förtiden vill vi ha ett intyg från skolan också. Får vi inte kontakt med skolan så anmäler vi till socialtjänsten, säger Lise-lott Nilsson.

Skolinspektionen granskar nu om Ystads kommun gjort det som krävs för att säkra de fem barnens rätt till utbildning. Inspektionen ser bland annat över kommunens godkännande av föräldrarnas uppgift om att barnen ”varaktigt vistades utomlands”.

– Man har skolplikt i Sverige om man är bosatt här. Men den dagen man säger ett barn är varaktig utomlands, så upphör skolplikten. Vi ser nu över hanteringen av de här barnens skolplikt, säger Elisabeth Malmstedt på Skolinspektionen i Lund.

Kommuner har ett stort ansvar

Enligt Elisabeth Malmstedt har kommunerna en viktig uppgift att kontrollera uppgifter.

– Hemkommunen sitter med ansvaret för varje barn, att varje barns rätt till utbildning tillgodoses. Man har först att ta ställning till om barnet har skolplikt och sen ska man ta ställning till om frånvaron är giltig eller ogiltig, säger hon.

Som SVT tidigare berättat har Ystads kommun nu skärpt sina rutiner för hur skolplikten kontrolleras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De isolerade barnen i Ystads kommun

Mer i ämnet