Peter Rosenqvist hoppas på ett lugnt nyår. Tidigare har hans kollegor blivit attackerade med raketer i samband med utryckningar. Foto: SVT

Efter nya lagen – räddningstjänsten hoppas på lugnt nyår

Uppdaterad
Publicerad

Minst två år i rad har räddningstjänsten i Kristianstad blivit utsatt för raketskjutningar kring nyår. En ny lag ger nu hårdare straff för dem som hindrar dem från att rycka ut.

Under nyårsnatten för två år sedan blev polis och brandmän attackerade med stenar och raketer i bostadsområdet Charlottesborg. De larmades dit efter en brand på en balkong och i sopkärl.

Det kunde ha slutat olyckligt, men just vid detta tillfället blev ingen skadad.

– När styrkan kom fram skulle de öppna en grind. Då sköts det raketer mot våra bilar. Vi fick avbryta insatsen och vänta på polis, säger Peter Rosenqvist, brandmästare.

Detta året hoppas de på ett lugnare nyår utan attacker.

– Jag hoppas att ingen kommer till skada ute i samhället. Som tur väl är det bara enstaka tillfällen vi har blivit attackerade med stenar och raketer, säger Peter Rosenqvist.

Vid årsskiftet träder en ny lag i kraft som ger strängare straff för attacker mot blåljuspersonal. Den som hindrar dem från att rycka ut kan få upp till fyra års fängelse. Vid grovt sabotage kan straffet bli livstids fängelse.

– Det är svårt att säga ifall lagen får någon effekt, det kommer visa sig efteråt, säger Peter Rosenqvist.

Hör brandmästaren berätta i filmklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.