Eva Kristensson i Höllviken har nyligen förlorat sin mor i sviterna av covid-19. Foto: SVT

Efter regeringens besked – nu kan Evas familj vara med på begravningen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nya beslut om att låta upp till 20 personer delta vid begravningar, välkomnas av Eva Kristensson i Höllviken och hennes familj. Först skulle bara några få komma på hennes mors begravning på grund av maxtaket på åtta personer. Men efter fredagens beslut kommer nu alla att kunna närvara.

I måndags bestämde regeringen att max åtta personer får samlas vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster efter att smittspridningen av coronaviruset ökat.

Men på fredagen meddelade regeringen att det nya förbudet inte kommer gälla begravningar och urnsättningar där nu upp till 20 personer tillåts närvara.

”Allt känns bra nu och jag är glad att regeringen tog sitt förnuft till fånga”, skriver Eva Kristensson i ett mejl till SVT Nyheter Skåne på lördagen.

I sista stund

Eva Kristenssons mamma avled för en tid sedan i covid-19 på ett äldreboende i Malmö. Familjen har bestämt att hon ska begravas i Rängs kyrka utanför Höllviken.

Eva Kristensson är lättad över att hela familjen nu får delta vid begravningen men ifrågasätter samtidigt kyrkans sena handlande:

”Lite konstigt tycker jag nog att inte kyrkan var lite snabbare i sitt agerande. Verkar som det skedde när man märkte vilka kommentarer som började cirkulera. Jag förväntar mig mer av denna verksamhet och det ansvar de säger sig stå för.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Eva Kristensson om hur svårt det känns att inte alla anhöriga kan närvara vid begravningen. Hennes mamma avled i sviterna av covid-19. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Undantag för sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall

Visa

Regeringen beslutade på fredagen om ett undantag för sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall.

Undantaget innebär att det blir möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättning eller motsvarande för upp till max 20 personer. Undantaget gäller oavsett vilken trosinriktning det handlar om.

Förordningsändringen träder i kraft den 24 november 2020 och gäller fram till julafton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet