Foto: SVT

Efter regeringsrapporten – allt svårare för tiggarna

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit svårare för fattiga EU-migranter att hitta nånstans att bo och sova. Ett exempel är Helsingborg där kommunen sedan i somras rivit 20 läger som byggts på allmän mark. Men även i Malmö och Lund har det blivit svårare att leva som tiggare.

– De bor ute och sover ute där de hittar en plats. Även när det regnar och är kallt, säger Cristina Marin, som jobbar på Stadsmissionens café och rådgivningscenter, Crossroads i Malmö.

Hon hjälper ofta sina landsmän och ser hur de far illa.

– På natten kommer polisen och kör bort dem, säger hon.

Inga boplatser

Efter regeringens Tiggerirapport som kom i januari har det blivit svårare för många som kommit från fattiga delar av Rumänien och Bulgarien.

Rekommendationerna löd att man inte skulle lägga pengar i koppen, hellre stödja organisationer i hemländerna. Och kommunerna skulle inte anvisa alternativa boplatser.

– Det är nödhjälpsparagrafen som gäller och  det är så att lagar och regler gäller alla,  säger Carina Nilssson(S) kommunalråd i Malmö.

– Man kan inte campa i parker eller på allmänna områden, menar hon.

Och i Helsingborg drar man samma slutsats, enligt presschefen Mattias Hennius.

– Jag tror inte att det finns en enda människa här som inte ser det som ett rop på hjälp och ser deras nöd, men det pågår diskussioner på nationell och internationell nivå. En kommun som Helsingborsg stad kan inte lösa det problemet, säger han.

Bor i bilar

I Malmö rev man Sorgenfrilägret och i Helsingborg stängdes en camping i mars i år som kommunen upplåtit.  Istället folk bott i tält och i bilar i parker och på allmänna platser.

– Vi har en ganska restriktiv och konsekvent hållning. Vi åker ut direkt med en tolk som pratar med dem och berättar att vi kommer att riva lägren, säger Mattias Hennius.

Sedan i somras har man rivit drygt 20 läger säger han.

Till vintern kommer Helsingborg inte att bidra till något anvisat boende för EU- migranter medan Malmö och Lund  samarbetar med ideella organisationer om härbärgesplatser under de kallaste månaderna.  Men nu är det stora problemet att hitta lokaler.

– Det är brandmyndigheten som ställer väldigt stora krav just om man ska sova i lokalen, säger Carina Nilsson(S).

– Det är svårt för alla, föreningar och kommuner säger Joakim Månsson Bengtsson som arbetar för Hjälp Tiggare i Lund.

Letar efter mark

I Malmö handlar det om att hitta lokaler till 30-40 platser från 1 december-den siste februari. Och några akutplatser vid extremväder.

Och i Lund 40-50 platser i oktober till mars. Och Joakim Månsson Bengtsson har också åtta husvagnar som han letar mark till.

Men varför fortsätter de komma när de får mindre pengar och svårare att hitta något ställe att bo på?

– För att de inte hittar något jobb i Rumänien och här kan de åtminstone äta med de pengar de får på gatan. Därför kommer de, säger Cristina Marin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.