En döms efter stort släktbråk på öppen gata i Lund

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt mellan två familjer ledde till stort bråk mitt framför lundabornas ögon den 6 september. Nu döms en 24-årig man till två och ett halvt års fängelse för grovt vapenbrott, medan två bröder frikänns för försök till mord och skyddande av brottsling.

Totalt ska det ha handlat om mellan 50 och 60 personer som var inblandade i konflikten, som började i stadsdelen Linero och fortsatte på Bangatan vid stationen samt sjukhusområdet. Åtta personer fick söka vård efter bråket. Bland annat knivhöggs en tonåring i buken.

Totalt tre män från två olika familjer stod åtalade – en 21-åring misstänktes för mordförsök, hans 19-årige bror för skyddande av brottsling och en 24-årig man för grovt vapenbrott. Alla tre händelser skedde utanför stationen i Lund, och samtliga förnekar till brott. 24-åringen dömdes under torsdagen till två år och sex månaders fängelse, men bröderna frikänns.

Storbråket i Lund

Beväpnad man fångades på film

Enligt vittnesmål och kamerabilder bar 24-åringen ett skarpladdat vapen vid uteserveringen på Bangatan, som dock inte användes. Tingsrätten anser att det är bevisat.

Även 21-åringen och den 19-årige brodern fångades på film, och åklagaren menar att en kniv användes för att skada en tonåring i buken och sedan städades bort. Även om tingsrätten anser att det är bevisat att 21-åringen i tumultet utdelat ett knivstick frikänns han eftersom han anses ha handlat i nödvärn, och att hans agerande i den situation som uppstått inte varit uppenbart oförsvarligt.

Eftersom 21-åringen frikänns kan hans bror inte dömas för skyddande av brottsling.

Fler personer var delgivna misstanke för brott i samband med bråken i Lund den 6 september. Enligt åklagaren var det vid tiden för rättegången för tidigt att säga om de också kommer att åtalas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbråket i Lund

Mer i ämnet