Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
M och KD i Hässleholm har inte längre förtroende för kommunstyrelsens ordförande sverigedemokraten Hanna Nilsson. Nu ser det ut som att styret spricker. Foto: SVT

Efter vikingadrama: Politiska styret i Hässleholm spricker

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Kristdemokraterna lämnar samarbetet med Sverigedemokraterna i Hässleholm. Det stod klart sedan SD meddelat att de står fast vid att Hanna Nilsson ska fortsätta som kommunstyrelsens ordförande. Anledningen till sprickan är att Nilsson idiotförklarat tjänstemän och baktalat politiker i ljudinspelningar.

– Det måste finnas ett förtroende för fortsatt samarbete och det finns det inte längre, skriver M och KD i ett pressmeddelande som skickades ut under fredagseftermiddagen.

Lina Bengtsson (M) säger till SVT Nyheter Skåne att det finns två alternativ till lösning. Antingen ändrar sig SD och offrar Hanna Nilsson, eller också söker M och KD en ny majoritet i kommunfullmäktige för att ta över styret av Hässleholm. För att få en ny majoritet behöver de samarbeta med Socialdemokraterna och minst ett parti till.

Redan på måndag är det kommunfullmäktigemöte. Tills dess kommer en ny majoritet inte kunna skapas, enligt Lina Bengtsson som säger att de redan kontaktat Socialdemokraterna.

Torpedanklagelser och hemliga inspelningar

Det var förra veckan som Hanna Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm, och en partikamrat till henne polisanmälde Oddvar Lönnerkrantz som äger Vittfarnas vikingaby utanför Sösdala. Hon menar att han försökt pressa kommunen att köpa vikingabyn.

Lönnerkrantz hävdar å sin sida att Hanna Nilsson försökt anlita honom och hans kompis Nils Nihlén, som också bor i vikingabyn, som torpeder. Oddvar Lönnerkrantz har även offentliggjort inspelningar från samtal han haft med Hanna Nilsson där hon idiotförklarar tjänstemän och baktalat politiker i kommunen. Hon säger bland annat att de ljugit inför domstol om ärenden som rör vikingabyn.

Hanna Nilsson har tillbakavisat anklagelserna om att hon ska ha försökt anlita ”vikingarna” som torpeder, och menar att sakerna hon sagt i inspelningarna har hon sagt då hon känt sig rädd. Hon har sagt det hon trott att han ville höra, hävdar hon.

M och KD krävde handlingsplan

För en vecka sedan gick M och KD ut med att de kräver en handlingsplan från SD för att kunna fortsätta samarbeta.

Hanna Nilsson (SD) vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett meddelande att hon i nuläget inte kommer avgå.

”Jag kan bara svara att jag kommer så klart avgå när KF har skapat en ny majoritet. Jag har fullt förtroende från mitt parti och det är SD och inte någon annan som bestämmer vem som ska leda SD Hässleholm. Jag kommer återgå i tjänst på måndag för att kommunen ska ha en bra övergång tills en ny majoritet tillsätts”, skriver hon.

SVT Nyheter Skåne söker också Ulf Berggren, Sverigedemokraternas gruppledare i Hässleholm, för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du möta vikingaentusiasterna som menar att Hässleholms kommunalråd Hanna Nilsson (SD) vill hyra dem som torpeder. Foto: Erika Dahlin Jönsson/Johan Dernelius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vikingabyn

Mer i ämnet