Ljudteknikern Frans Ebbesson har blivit arbetslös på grund av coronakrisen. Titta på klippet för att höra honom berätta om situationen – och vilka åtgärder han vill se. Foto: Johanna Olofsson/SVT

Ljudteknikern: ”Jag är helt utan arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens olika stödpaket har hittills varit till väldigt liten hjälp för de enskilda näringsidkarna. En av dem som drabbats hårt av coronakrisen är ljudteknikern Frans Ebbesson.

– Idag är jag helt utan arbete, alla uppdrag har blivit inställda eller framflyttade. Jag kan få lite stöd till lokalhyra och telefonabonnemang, men jag sysslar ju framförallt med att hyra ut mig själv, säger ljudteknikern Frans Ebbesson.

Han har jobbat med ljud sedan 1988 och drivit enskild firma i snart 13 år. Jobben har rullat in, han har skött ljudet på bland annat festivaler, konferenser, event och sedan 2007 på artisten Lars Winnerbäcks turnéer. Men sedan regeringens förbud mot stora folksamlingar står Frans Ebbesson plötsligt helt utan jobb.

Coronavirus i Skåne

– Jag har blivit av med hela min inkomst på grund av förbudet.

Frans Ebbesson är frilansande ljudtekniker. Foto: Johanna Olofsson/SVT

Enskilda firmor hamnar utanför stödpaketen

Nästan hälften av Sveriges drygt 1,2 miljoner registrerade företag är enskilda firmor. De som driver aktiebolag kan få stöd till korttidsarbete för anställda, men enskilda näringsidkare har inga anställda att permittera.

Frans Ebbesson jobbar med ljud på kulturarrangemang, men menar att han inte räknas som kulturarbetare och därför inte heller kan söka stöd från Kulturrådet.

När regeringen häromveckan presenterade det nya stödpaketet som skulle inkludera alla företagare, utlovades de enskilda näringsidkarna enbart hjälp med kostnader som hyra, telefonräkningar och leasing av bil.

– Det täcker bara mina fasta kostnader, inte min förlust av inkomst.

Hoppas på hjälp från regeringen

Frans Ebbesson har aldrig varit med i a-kassan och känner inte heller nu att det är aktuellt att lägga sin enskilda firma i vila och söka a-kassa. Han vill vara redo att ta arbeten om de ramlar in. Däremot hoppas han på att regeringen ska ge även enskilda firmor den hjälp de behöver.

– Jag vill se ett stöd som baseras på det man brukar kunna plocka ut som lön, som är detsamma som vinst i ett företag.

Hur länge klarar du den här krisen?

– Några månader är inga problem, efter ett halvår blir det tufft. Och sen blir det ännu tuffare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet