Från och med 1 september i år ersattes barnmorskebesöken för att testa HPV-virus med hemmatester. SVT:s reporter Johanna Holstein testar självprovtagningskitet. Foto: Johanna Holstein

Här provar SVT:s reporter nya HPV-hemmatestet: ”Gör inte alls ont”

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne är bland de första i landet att införa egenprovtagning för att förebygga livmoderhalscancer. Från och med 1 september skickas ett provtagningskit till brevlådan som ersätter besök hos barnmorska.

Provet tas själv hemma med en bomullspinne och skickas sedan in för analys för HPV-virus, som kan orsaka livmodershalscancer.

– Med egenprovtagning kan var och en göra provet på sina villkor. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi.

Skickas ut 4000-5000 test i veckan

Det är samtliga kvinnor i åldern 23-64 år som i stället för en kallelse till barnmorska nu kommer att få provtagingskit hemskickat. Regionen räknar med att det kommer skickas ut mellan 4000 och 5000 test i veckan.

– Vi hoppas nå en målgrupp som annars inte kommer till ett provtagningsbesök, menar Gunilla Bodelsson.

SVT:s reporter Johanna Holstein har fått möjlighet att testa kitet:

– Gör inte alls ont eller känns obehagligt som besöket hos barnmorska ibland kan vara, säger hon.

Först i landet

Modellen har testats under pandemin men permanentas nu. Tillsammans med Region Östergötland är Skåne först ut i landet med att ha enbart egenprovtagning.

Gunilla Bodelsson är inte orolig att andra frågor eller besvär faller bort när man inte längre kallas till ett besök.

– Nej, har man andra problem får man boka en tid som vanligt.

Om provsvaret visar spår av HPV-virus får kvinnan en kallelse till cellprovtagning hos barnmorska.

Vill du veta hur hemmatestet går till? Titta på klippet ovan där SVT:s reporter testar provtagningskitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.