Ekeroths framtid kan avgöras i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas skånske riksdagsledamot Kent Ekeroth ställs på onsdagen inför rätta åtalad för ringa misshandel och utgången kan avgöra Ekeroths politiska framtid.

Det misstänkta brottet ägde rum i en krogkö i centrala Stockholm i november förra året. En övervakningskamera fångade händelsen och visar hur Kent Ekeroth blir nekad inträde till nattklubben, börjar gå därifrån för att sedan hamna i bråk.

Enligt åtalet har den 35-årige riksdagsledamoten slagit en man i ansiktet efter att mannen uttalat sig provocerande.

Kent Ekeroth, som nekar till brott, har gjort en motanmälan om misshandel och hävdar i polisförhören att någon skrek glåpord mot honom i kön när han var på väg därifrån. En person ska ha uttalat dödshot och riktat ett slag mot Ekeroth varpå han slagit tillbaka med en örfil.

Nu ska Stockholms tingsrätt avgöra vad som hände.

Tog timeout

Efter att åtalet väcktes tog Ekeroth paus från sitt arbete i riksdagen. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppmanade även Ekeroth att permanent lämna sin ordinarie plats i riksdagens justitieutskott. Men platsen i utskottet tillhör fortfarande Ekeroth, som inte velat kommentera hur han kommer att agera om han fälls.

Formellt sett skulle han kunna sitta kvar i riksdagen även vid en fällande dom. En domstol kan tvinga bort en riksdagsledamot från sitt uppdrag, men det gäller bara brott som kan ge minst två års fängelse vilket ringa misshandel inte kan.

– Jag kan avgöra det själv. Men det där är framtiden, och som sagt, jag är säker på att domstolen kommer att döma rättvist. Och gör de det så blir jag frikänd. Jag tror inte vi behöver ställas inför det, hoppas jag, har Ekeroth sagt om sin riksdagsplats till Expressen.

Flera vittnen

Åklagaren Lena Kastlund säger sig ha ett gott bevisläge med övervakningsfilmen och flera vittnen. I polisförhör har de två livvakterna, som ansvarade för Ekeroths personskydd under kvällen, sagt att de varken såg det slag Ekeroth säger sig ha fått eller hörde dödshotet. Men de hörde ett slag med öppen hand.

Lena Kastlund har sagt att hon sannolikt kommer att yrka på dagsböter, vilket är vanligast för ringa misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.