Mark Brady, docent i nationalekonomi vid Agrifood Economics Centre vid Lunds universitet. Foto: SVT

Ekonomen: Stödet bromsar utvecklingen

Uppdaterad
Publicerad

EU:s jordbruksstöd bromsar gårdars expansion på Skånes slättbygd och försvagar konkurrenskraften. Det menar forskare vid Agrifood Economics Centre vid Lunds universitet.

Jordbruksstödet består av många olika delar – men det mesta går till det så kallade direktstödet. Det är ett inkomststöd vars storlek baserar sig på gårdars jordbruksmark. Ju mer mark en gård har, desto större stöd.

Men forskare som utvärderat stödet har kommit fram till att stödet är ineffektivt i vissa områden. Det bromsar bland annat utvecklingen på Skånes slättbygd.

– Det fungerar som en bromskloss, och det blir fler deltidslantbrukare än vad det annars hade varit, säger Mark Brady, docent i nationalekonomi vid Agrifood Economics Centre vid Lunds universitet.

Stödet hjälper alltså mindre lönsamma gårdar att överleva och ta upp mark medan större, mer lönsamma gårdar som vill expandera stoppas.

– Om det inte kommer mer mark till marknaden är det inte möjligt för expansion, säger Mark Brady.

Hör honom förklara mer om hur stödet bromsar gårdars expansion i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-budgeten

Mer i ämnet