Foto: TT

Eldningsförbudet hävs i Skåne – kvarstår i vissa kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan blev det fritt fram att grilla på egen tomt. Nu häver Länsstyrelsen hela eldningsförbudet i Skåne.

– Det känns bra att vi nu kan komma till den här slutsatsen, säger länsöverdirektör Ola Melin.

Klockan 16 på tisdagen upphävs det eldningsförbud som gällt i hela Skåne sedan tidigare i sommar.

– Det är det enda rimliga med tanke på att brandriskerna har sjunkit. Vi har haft kontakt med alla kommuner och informerat dem och nu är det upp till kommunerna själva att fatta beslut om lokala eldningsförbud, säger Ola Melin.

Värnar om säkerheten

Länsstyrelsen uppmanar dock till fortsatt försiktighet och grillning och påpekar att det är viktigt att tänka på:

  • Grillen är upphöjd från marken. Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder. 
  • Grilla på säkert avstånd från brännbart material. 
  • Brandsläckningsutrustning finns på plats.

Ola Melin förklarar att det nu är tillåtet med engångsgrillar och att grilla i parker där det finns grillplatser anordnade av kommunen. Även om det fortfarande är viktigt att tänka på säkerheten.

– Det är fortfarande otroligt torrt och faran för bränder är inte över. Det är gäller att vara försiktig, säger han.

Kvarstår i flera kommuner

Trots att länsstyrelsen beslutat att häva det generella eldningsförbudet har flera skånska kommuner bedömt att brandrisken är så stor att det fortfarande är förbjudet att elda på allmän plats. I Svedala, Hässleholm, Osby, Kristianstad, Östra Göinge, Höör och Hörby gäller förbudet fortfarande.

”Undantaget från eldningsförbudet är grillning på iordningställda grillplatser som inte har direkt kontakt med marken, vilket inkluderar grillar upphöjda från marken på egen tomt. Det är inte tillåtet att använda engångsgrillar direkt på marken.”, skriver Hässleholms kommun på sin hemsida.

Även i Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad kvarstår förbudet till viss del.  Länsstyrelsen Skåne hänvisar till respektive kommuns webbplats för besked om vad som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.